CDU’dan DİTİB’le işbirliklerine son verilsin çağrısı

Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile din dersleri üzerinden yapılan işbirliklerine karşı eyaletlerdeki tepkiler artıyor.

Hamburg’da muhalefette olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), diğer birçok eyalette olduğu gibi DİTİB’le işbirliğinin sonlandırılması çağrısı yaptı.

Ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı Nordrhein-Westfalen eyaletinde DİTİB’le İslam derslerinin verildiği okullar arasındaki işbirlikleri Eyalet İçişleri Bakanlığı kararıyla sonlandırılmıştı. Buna gerekçe olarak, Türk Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mart ayında bir çocuk dergisinde ‘şehitlik’ kavramını öne çıkarması ve ölmeyi övmesi gösterilmişti.

Nordrhein-Westfalen’daki kararın örnek alınmasını isteyen Hamburg eyaleti CDU milletvekili Karin Prien, DİTİB’le yapılan işbirliğine son verilmesi çağrısı yaptı. ‘Şehitlik’ üzerinden çocuklara yapılan propagandanın ve İsrail’in tanınmasına yönelik sert tutumun bu işbirliğine engel olduğunu kaydeden Prien, daha önce imzalanan ortak proje işbirliklerinin de gözden geçirilmesini istedi.

Karin Prien, DİTİB’le yapılan işbirliği kapsamındaki projelerin eyaletteki Müslüman kadınların entegrasyonuna ne gibi bir katkısı olduğunun incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Eyalette yönetimde olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller koalisyonuna seslenen Prien, ‘bazı temel soruların aydınlatılmasına kadar’ okullardaki din derslerinin dondurulmas çağrısı da yaptı.