CDU ve ırkçılar NSU kurbanları için anıta karşı çıktı

Yıllardır davası süren ve NSU adlı Nazi örgütünce katledilen çoğu göçmen 10 kişi için Almanya’da yapılmak istenen anıta aşırı sağcılarla birlikte iktidardaki CDU da karşı çıkıyor.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) tarafından 2000-2006 yılları arasında göçmenlere yönelik düzenlenen cinayetlerde 9 kişi yaşamını yitirirken, bir polis memuru da hayatını kaybetmişti.

Ülkede büyük yankı uyandıran cinayetlere ilişkin dava halen Münih’te devam ederken, Thüringen eyaletinde kurbanlar için bir anıt yapılması kararlaştırıldı. Sol Parti (Die Linke) üyesi Bodo Romelow başbakanlığındaki sol koalisyonun yönettiği Thüringen eyaletinde, kurbanlar için anıt yapılmasına onay verildi.

Thüringen Eyalet Parlamentosu’nda yapılan oylamada koalisyon partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile Die Linke üyesi 45 parlamenter ‘evet’ oyu verdi.

Ülkede büyük tartışmalara yol açan Nazi cinayetlerine karşı Başbakan Angela Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) bu eyaletteki tutumu dikkat çekti. Oylamada aşırı sağcıların partisi haline gelen Almanya İçin Alternatif (AfD) ile CDU üyeleri ‘hayır’ oyu kullandı.

Aşırı sağcı NSU örgütünün cinayetlerine karşı inşa edilecek anıtın önemine dikkat çekilen Die Linke, SPD ve Yeşiller ortak açıklamasında, amaçlarının aşırı sağcı nefret ve ırkçılığın ‘toplumu nereye götürdüğünü göstermek’ olduğunun altı çizildi.

Uzun yıllar CDU tarafından yönetilen Thüringen eyaletindeki soruşturma birimlerinin NSU üyeleri Beate Zschäpe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile onlara yardımcı olanlar hakkında yeterli düzeyde takibat yapmadıkları ortaya çıkmıştı.