Cezayir’de polise rağmen binlerce kişi sokaklara çıktı

Cezayir’de ordunun tehditleri ve yoğun polisiye önlemlere rağmen binlerce kişi 31’inci Cuma sokaklara çıkarak rejimin gitmesini istedi.

Cuma günü öğleden sonra, başkent Cezayir’in sokaklarında bir araya gelen binlerce kişi, “Halk Gaid Salih’in yıkılmasını istiyor”, “Hepimizi cezaevine atınız”, “Halk durmayacak” şeklinde sloganlar attı. Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih, mevcut durumda iktidarın iplerini elinde bulunduruyor.

Yürüyüşün başında bir çok eylemci gözaltına alındı. Son haftalarda, Cuma günü eylemleri öncesi gözaltılar yoğunlaştı. Tepki hareketinde öne çıkanlardan üç önemli isim tutuklananlar arasında bulunuyor.

Yoğun polisiye tedbirler ve Genelkurmay Başkanı’nın başka kentlerden başkente eylemcilerin gelmesinin engelleneceği ve otobüslere el konulacağı tehdidine rağmen binlerce kişi sokaklara çıktı.

Sivil polisler de başkentte çok sayıda kişinin kimliklerini kontrol ederken, bazılarını gözaltına aldı. Sosyal ağlarda eylemcilerin paylaşımlarına göre, başkentte kilometrelerce araç trafiği yaşandı. Bir helikopter sabah saatlerinden itibaren kent üzerinde uçuş yaptı. Eylemciler saat 17.00’de çatışmasız dağıldı. Öğrencilerin öncülük ettiği bu eylemler ülkenin diğer bir çok bölgesinde de yoğun katılımlı olarak gerçekleşti.

22 Şubat’tan beri her hafta Cuma günü protesto eylemleri yapılıyor. Aylarca süren protesto eylemleri ardından 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika 2 Nisan’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu istifa ile birlikte Gaid Salih, ipleri eline almıştı.

Halk hareketi, geçiş sürecinin devreye konulması, hükümette ve parlamentoda Buteflika’ya bağlı tüm üyelerin süreç dışına çıkarılması ve cumhurbaşkanlığı seçiminden önce geçiş kurumunun ülkeyi reformdan geçirmesini talep ediyor. Protestocular, mevcut yapı ile seçimlere gidilmesini reddediyor.

Halkın tepkisine rağmen Cumhurbaşkanı vekili Abdulkerim Binsalih, cumhurbaşkanlığı seçimleri için yeni tarih olarak 12 Aralık’ı gösterdi. Daha önce 4 Temmuz’da belirlenen seçimler, aday çıkmaması ve halkın tepkisi nedeniyle ertelenmişti.