Çin’de tek çocuk uygulaması yaşlı nüfusu arttıracak

1,4 milyara yakın nüfusuyla dünyanın en büyük ülkesi olan Çin’de önümüzdeki on yıllarda ciddi bir işgücü sıkıntısı yaşanacağı tahmin ediliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanı Li Zhong, 2050 yılına kadar 16-59 yaş arası çalışan nüfusun oranının yüzde 23 oranında azalacağını söyledi.

2015 yılında 911 milyon kişinin bu yaş grubunda yer aldığını kaydeden bakan, 2050 yılına gelindiğinde ise bu sayının 700 milyona gerileyeceğini belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin ‘insan kaynaklarını daha iyi ve etkili kullanma’ noktasına odaklanacağını söyleyen Li Zhong, bunun ülkenin geleceği için önemli olduğunu vurguladı.

Çin’de uzun sürer yürürlükte olan tek çocuk uygulaması nedeniyle nüfusun aşırı artması önlenmişse de, giderek daha yaşlı bir nüfusa sahip hale gelinmişti. Günümüzde halen 60 yaş ve üzeri bireylerin sayısı 220 milyon civarında.

Ülke ekonomisi son 30 yılda oldukça yüksek oranlarda büyüyerek ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük ekonomik gücü haline gelmesini sağlamıştı. Ancak 2015 yılındaki yüzde 6,9’luk büyüme son 25 yılın en düşük büyüme oranı olarak kayıtlara geçmiş ve birçok kuruluş tarafından ‘Çin ekonomisinin alarm verdiği’ şeklinde yorumlanmıştı.