Çin‘den Arjantin’e 25 milyar dolarlık enerji ve ulaşım yatırımı

Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Amerika’daki ekonomik etkinliğini arttırma çabalarını Arjantin’le devam ettiriyor. Kıtanın ikinci büyük ekonomisi Arjantin’de enerji alanında 25 milyar dolarlık yatırım planlanıyor.

Arjantin’in Pekin Büyükelçisi Diego Guela, Çin’in Arjantin’in ‘enerji alanındaki en büyük partneri’ olma yolunda ilerlediğini söyledi. Télam haber ajansına konuşan Guela, Çinli şirketlerin Arjantin’deki enerji projelerinin 25 milyar doları bulacağını ve birçoğunun sosyalist eski devlet başkanı Cristina Fernandez de Kirchner döneminde imzalandığını kaydetti.

Çinli şirketlerin Arjantin’de üstlendiği projeler arasında çok sayıda hidro-elektrik baraj ve iki nükleer santal  ile demiryolu ve karayolu inşaatları bulunuyor.

Çin’in Afrika kıtasından sonra etkinliğini arttırmaya başlatığı Güney Amerika’da özellikle Brezilya, Venezuela ve Bolivya’ya yönelik yatırımlarında son yıllarda artış yaşanmıştı.

Arjantin’de sağ-liberal yeni devlet başkanı Mauricio Macri’nin 2015’te seçilmesinden bu yana ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yatırım amaçlı diplomasi sürdürdükleri biliniyor.