Cinsel istismarla suçlanan Finlandiya’nın İsveç Büyükelçisi görevden alındı

Büyükelçiliğkte çalışan kadın görevlilere cinsel istismarda bulunmakla suçlanan İsveç’in Finlandiya Büyükelçisi Jarmo Viinanen, bugün büyükelçilik görevinden alınarak merkeze çağırıldı.

Şu anda İsveç’te resmi ziyaretlerde bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini, yaptığı basın açıklamasında Viinanen’in görevini yürütebilmesi için koşulların kötüleştiğini ve bu nedenle de görev süresi bitmeden Helsinki’ye geri çağrıldığını söyledi.

Viianen’in büyükelçilikte çalışan kadınlara yönelik cinsel istismarda bulunduğu iddiaları bir süreden beri İsveç ve Finlandiya medyasında tartışılıyordu. İddialar üzerine Finlandiya Dışişleri Bakanlığı bir soruşturma başlatmıştı. Yapılan soruşturmanın sonucu olarak büyükelçi görevden alındı ama araştırma sonucu hazırlanan raporun kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Viianen’in suçlu bulunması halinde yazılı ihtar, başka yere tayin veya işten atılma cezası alabileceği belirtiliyor.

Viinanen, görevden alınmasından sonra yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanlığının kendine yönelik suçlamalarla ilgili görüşlerine başvurmadan karar aldığını ve kendisine yönelik cinsel taciz suçlamalarının yalan olduğunu söyledi.