Clinton’un seçimlerden çekilmesi tartışılıyor

11 Eylül kurbanlarını anma törenlerinde fenalaşan ve zatürre teşhisi konduğu bildirilen ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olan Hillary Clinton’un adaylıktan çekilip çekilmeyeceği tartışma konusu.

8 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı olan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un çekilmemesi halinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump karşısında oldukça zorlanacağı biliniyor. Her ne kadar Clinton’un sözcülerinden Brian Fallon tarafından Demokrat adayın bu hafta içinde tekrar seçim kampanyasına döneceği duyurulsa da, hastalığının Clinton’un seçilme şansını zora soktuğu gerçeği gizlenemiyor.

Ayrıca hem Clinton’un hem de Trump’ın seçmen nezdindeki beğeni oranlarının yüzde 45’lerin altında olması, her ikisinin de seçilmeleri halinde ABD’nin en yaşlı başkanları olacağı gerçeği söz konusu.

Clinton’un hastalığının açıklanması ardından kendisini desteklemesi beklenen, ancak ön seçimlerde partinin sol kanadından Bernie Sanders’i destekleyen yönetmen Michael Moore’dan da tepki geldi. Moore, Clinton’un hastalığının günlerce saklanmasını eleştirirken, seçimlerin kaybedilmemesi için adaylıktan çekilmesi gerektiğini söyledi. Moore’un daha önce desteklediği Sanders’in adaylığını istediği biliniyor.

Hillary Clinton’u zorda bırakan bir diğer konu ise, daha önceki bakanlık döneminde özel email adresinden resmi yazışmaları yaptığının ortaya çıkmasıydı. Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’nin geçtiğimiz hafta ‘Clinton hakkında yeni belgeleri açıklayacağı’ yönündeki açıklaması ardından da gergin bir bekleyiş var.

GERİ ÇEKİLİRSE PARTİ YENİ ADAY BELİRLEYEBİLECEK

Clinton’un adaylıktan çekilmesi halinde Demokratik Ulusal Komite (DNC) adlı oluşumun toplanması için Demokrat Parti yönetiminin çağrı yapması gerekecek. Ve 300’ü aşkın üyeden oluşan bu komite yeni bir aday belirlemek zorunda kalacak.

Ancak her halükarda DNC’nin Hillary Clinton’u adaylıktan çekilmeye zorlaması gibi bir durum söz konusu değil. Demokrat Parti yöneticilerinden Amerikan gazeteci David Shuster’e verdiği bilgiye göre, sadece Clinton’un gönüllü olarak çekilmesi durumunda partinin yeni bir aday belirlemesi gündeme gelecek.

David Shuster’e göre, Demokrat Parti’de bir ‘kriz toplantısı’ için yönetimin bir araya gelmesi ve Clinton’un yerine olası adayın belirlenmesi için görüş alışverişinde bulunulması kararı alındı.

MEKTUPLA OY KULLANMA BAŞLADI, TEK SEÇENEK SEÇİMLERİN ERTELENMESİ

Öte yandan, Clinton’un bugün adaylıktan çekilmesi halinde dahi yeni bir aday belirlemek kolay olmayacak. Zira geçtiğimiz Cuma gününden bu yana Kuzey Carolina’da mektupla oy kullanma işlemi başladı ve Nevada, Virginia, Florida, Iowa ile Michigan’da ise mektup veya bizzat sandıklara giderek oy kullanma işlemi önümüzdeki haftadan itibaren mümkün.

Bu durumda, Clinton’un adaylıktan çekilmesi halinde Amerikan Kongresi’nin seçimleri ertelemesiyle Demokratlar yeni bir aday belirleyebilecek.

Clinton’un çekilmesi halinde yardımcılığına aday gösterilen Tim Kaine, önseçimlerdeki en büyük rakibi Bernie Sanders ile mevcut Başkan Yardımcısı Joe Biden’in isimleri öne çıkıyor. Ancak parti içerisinde etkinliği olan kişilerin başında Biden gösteriliyor.