Clinton ve Trump seçmende ‘itibar kaybı’ yaşıyor

Kasım ayında yapılacak Amerikan başkanlık seçimleri için propaganda çalışmaları devam ederken, anketler Demokratların adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın seçmen nezdindeki itibarlarının zedelendiğini gösteriyor.

CBS ve New York Times’in anketinde Clinton ile Trump arasındaki oy farkının kapandığı görülürken, her iki aday da yüzde 40 oy alıyor. Haziran ayındaki benzeri ankette Clinton’un yüzde 43, Trump’ın ise yüzde 37 oy alacağı sonucu çıkmıştı.

Hillary Clinton’un anketteki oy kaybının son haftalarda gündemde olan ve Clinton’un Dışişleri Bakanlığı döneminde kişisel mail adresinden yazışmalar yaptığının ortaya çıkmasının etkili olduğu savunuluyor. Her ne kadar Clinton’un bu konuda soruşturulmasına gerek olmadığı açıklanmışsa da, bunun bir güven kaybına yol açtığı belirtiliyor.

İKİSİNİN DE BEĞENİ ORANLARI DÜŞÜYOR

Zira aynı ankete göre Clinton’un ‘dürüst olmadığını’ düşünen seçmenlerin oranı Haziran’da yüzde 62 iken, Temmuz’da yüzde 67’ye yükselmiş. Trump’a güvenmeyenlerin oranı da yüzde 62 ile oldukça yüksek olurken, önceki aylara oranla aynı kaldığına dikkat çekiliyor.

Trump’ı beğenenlerin oranı yüzde 30’da iken, Clinton hakkında olumlu görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 28’de kalıyor.

Ancak ankete göre Amerikan seçmeninin Clinton’u ‘başkanlığa hazır’ olarak görenlerin oranının Trump’a oranla daha olduğu da anlaşılıyor. Buna göre, seçmenlerin yüzde 50’si Clinton’un başkanlık görevine iyi hazırlandığını düşünürken, yüzde 48’i tam tersini düşünüyor.

Donald Trump’ın göreve hazır olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 30 ve tersini düşünenlerin oranı yüzde 67 ile oldukça yüksek.