Colau: AB İspanya ve Katalonya arasında arabulucu olmalı

Bağımsızlık referandumuna destek veren Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, AB’nin İspanya ile Katalonya arasındaki gerginlikte arabulucu olması çağrısı yaptı.

Mayıs 2015‘te kentin belediye başkanlığı görevine sürpriz bir şekilde seçilen Ada Colau, Pazar günü yapılacak bağımsızlık referandumuna destek vermişti.

İspanya merkezi hükümetinin Anayasa Mahkemesi eliyle yasaklattığı referandumu engellemek için tüm polis gücünü seferber etmesine tepki gösteren Colau, sorunun demokratik çözümünün şart olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB)‘nin derhal arabulucu olmasını isteyen Colau, haftalardır devam eden krizin ‘sonuçları kestirilemez bir çatışmaya’ doğru gittiği uyarısında bulundu. Colau, “Birçok Avrupalı partnerlerimizin de bunu engellemek istediğinden eminim” dedi.

Avrupa’nın soruna karşı ‘pasif duruş sergileyemeyeceğini’ dile getiren Colau, referanduma dair çatışmanın ‘Avrupa’nın son yıllardaki en büyük toprak krizi’ olduğunun altını çizdi.

Katalanlar, 1 Ekim’de bağımsızlık referandumunda kararlı iken, İspanya merkezi yönetimi hem İspanyol polisi hem de el koyduğu Katalan bölge polisi aracılığıyla referandumu engellemeye çalışıyor. Buna karşın çok sayıda Katalan polisi emre uymayacaklarını ilan etmişti. Katalan polis gücü Mossos’un 12 bin kişiden oluşuyor.