COP21 öncesi Bonn’da son iklim müzakereleri

30 Kasım’da Paris’te başlayacak iklim konferansı COP21 öncesindeki son önemli toplantı Almanya’nın Bonn kentinde devam ediyor.

30 Kasım’da Paris’te başlayacak iklim konferansı COP21 öncesindeki son önemli toplantı Almanya’nın Bonn kentinde devam ediyor. 195 ülkenin delegelerinin katıldığı müzakere toplantılarında gelişmekte olan ülkelerin iklimsel değişikliklerle mücadeledeki finansman konuları öne çıkıyor.

Çoğunluğu gelişmekte ya da yükselmekte olan ülkelerin oluşturduğu G77 grubunun talebi doğrultusunda, küresel ısınmayla mücadeleden kaynaklı oluşacak giderlerin karşılanması noktasında bazı öneriler getirildi. G77 grubu üyeleri, küresel ısınma nedeniyle meydana gelecek felaketlerin tazmini üzerinde yoğunlaşıyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC)’nin Bonn’daki merkezinde 4 gün daha sürecek müzakereler, COP21 öncesindeki son ve en önemli buluşma niteliğinde. Dün Bonn’a gelen COP21’e ev sahipliği yapacak olan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bu haftaki müzakerelerin ‘kritik önemde’ olduğunu söyledi.

Küresel ısınmaya karşı Paris’te düzenleyecekleri konferans öncesinde son müzakerelerin yapıldığını hatırlatan Fabius, “Paris’te başarılı olmak için Bonn’da ilerleme sağlamalıyız” diye konuştu.

Bugüne kadar yapılan araştırmaların büyük kısmı, iklimsel felaketleri önlemek için küresel ısınmanın 1880 yılına oranla en fazla 2 dereceyle sınırlanması gerektiği görüşünü paylaşıyor. Kimi araştırmalar, 2 ile 4 derece arasındaki bir sıcaklık artışının okyanus ve denizlere kıyısı olan ülkelerin büyük zarar göreceğini ve yüz milyonlarca kişinin ‘iklim mültecisi’ konumuna düşeceğini de gösteriyor.