Covid-19 küresel insani felakete yol açabilir!

Birleşmiş Milletlere bağlı kurumlar koronavirüs pandemisinin açlık tehdidi altındaki insanların sayısını ikiye katlayabileceği ve insani felakete yol açabileceği uyarısında bulundu. ILO ise pandeminin etkisinin ağır ve kalıcı olabileceğine dikkat çekti.

Aralık ayında ortaya çıkan Covid-19 pandemisinin yayılmaya devam etmesi, siyasi, ekonomik ve sosyal alandaki ağır etkilerine ilişkin endişeleri arttırdı.

WFP: AÇLIK SINIRINDAKİ İNSANLARIN SAYISI İKİYE KATLANABİLİR

Dünya Gıda Programı (WFP) açlık sınırındaki insanların sayısının 2020’de ikiye katlanabileceği uyarısında bulundu. WFP, “Ağır bir şekilde açlık çeken kişilerin sayısı Covid-19 pandemisi nedeniyle ikiye katlanarak, 2020 yılı sonuna kadar 250 milyonu aşabilir” dedi.

BM kurumlarının yayınladığı bir rapora göre açlık sınırındaki insanların sayısı 2019 yılında, çatışmalar, iklim sorunları ve ekonomik şoklar nedeniyle 113 milyondan 135 milyona çıktı. WFP, küresel bir insani kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu.

PETROLÜ VURDU

Pandeminin yol açtığı ekonomik altüst oluşlar özellikle Amerikan petrolünün varil fiyatının tarihte ilk kez sıfırın altına inmesiyle sembolleşti. Çıkarma maliyeti yüksek olsa da en büyük petrol üreticisi haline gelen ABD’de yaşanan bu tarihi çöküş tüm sektörü tehdit ediyor. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi bu nedenle bir kurtarma planı oluşturdu.

Dünyanın birinci ekonomisi ve aynı zamanda pandemiden en fazla etkilenen ABD’de kriz nedeniyle 22 milyon kişi daha işsizlik kurumlarına kayıt yaptırdı.

ILO: İŞÇİ VE İŞVEREN ÜZERİNDE YIKICI BİR ETKİSİ VAR

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, Salı günü yaptığı açıklamada “Covid-19 krizinin işçiler ve işverenler üzerinde yıkıcı bir etkisi var” dedi. ILO, tüm sektörlerde iş ve üretim kaybının yoğun olacağına dikkat çekti.

“İş dünyası İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü uluslararası krizi yaşıyor” diyen ILO’nın sektörel politika müdürü Alette van Leur, “Pandeminin ekonomik etkisi muhtemelen ağır ve kalıcı olacak” diye ekledi.

MCKINSEY: AVRUPA’DA 60 MİLYON İŞÇİYİ ETKİLEYEBİLİR

Danışma şirketi McKinsey’in araştırmasına göre 60 milyona yakın Avrupalı işçi çoğu Avrupalı ülkeler tarafından uygulanan evde kalma tedbirlerinden “ücret düşüşü” ve “işten çıkarma” şeklinde etkilenebilir.

Amerikalı danışma şirketi, Covid-19 salgınının gelecek aylarda Avrupa’da işsizlik oranını neredeyse ikiye katlayabileceğini kaydetti.

Şirket, iş pazarındaki durumun koronavirüse karşı kamu sağlığı yanıtının etkililiği ve evde kalma uygulamasının ekonomik sonuçlarına verilecek kamusal yanıtlara bağlı olduğunun altını çizdi.

LATİN AMERİKA TARİHİNİN EN AĞIR RESESYONUNU YAŞAYACAK

BM’nin Şili’de üslü bir başka kurumu, Latin Amerika’nın bu yıl tarihinin en kötü resesyonunu yaşayacağı tahmininde bulundu. Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (CEPALC) tarafından yayınlanan tahminlere göre, Latin Amerika’nın ekonomisi bu yıl yüzde 5,3 oranında küçülecek.