CSU’dan Merkel’e ortak başbakan adayı uyarısı

Almanya’da önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde Hıristiyan birlik partileri CDU ve CSU’nun ortak adayla girmeyebileceği iddia ediliyor.

CDU lideri Angela Merkel’in mülteci politikasını ‘yeterince sert’ bulmayan CSU’nun ayrı aday gösterebileceğine dair iddia eski CSU liderinden geldi.

Der Spiegel dergisine konuşan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) eski Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet eski Başbakanı Edmund Stoiber, partisinin 2017 seçimlerinde ayrı aday çıkarabileceğini söyledi.

2002 seçimlerinde CSU ile CDU’nun ortak başbakan adayı olan Stoiber, Başbakan Angela Merkel’in seçimlerde ortak aday olup olmayacağı sorusunu cevapsız bıraktı. İki partinin seçim programının içeriğine dair yapılması gerekenler olduğunu söyleyen Stoiber, CDU ve CSU arasında özellikle mülteciler politikası konusunda ayrılıklar olduğunu hatırlattı.

CSU’nun ayrı başbakan adaylığı ihtimalini dışlamayan Edmund Stoiber, Angela Merkel’in mülteci konusunda partisinin uyarılarını dikkate almamasının buna yol açabileceğini savundu. Stoiber, CSU’nun mevcut lideri Horst Seehofer’in ‘Alman halkının çoğunluğunun istemlerini temsil ettiği’ iddia ederken, Angela Merkel’in bu konumda olmadığı uyarısını yaptı.

Hristiyan birlik partilerinden CSU sadece Bavyera eyaletinde örgütlenerek seçimlere girerken, CDU da diğer 15 eyalette temsil ediliyor. Her iki parti genel seçimlerde ortak bir başbakan adayı çıkarıyor.