DAİŞ karşıtı zirve: Britanya Irak'a ek asker gönderiyor

DAİŞ karşıtı koalisyon ülkelerin katıldığı Washington’daki zirve devam ederken, Büyük Britanya, DAİŞ çeteleriyle mücadeleye destek amacıyla Irak’ta bulunan askerlerinin sayısını iki katına çıkaracağını duyurdu.

ABD’de düzenlenen DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon ülkelerinin katıldığı toplantıya katılan Britanya Savunma Bakanı Michael Fallon, mevcut 250 askerin sayısının 500’e çıkarılacağını söyledi.

Irak’taki askerlerin Irak ordusu ile Güney Kürdistan’daki peşmergelerin eğitimine odaklanacağını söyleyen Fallon, yeni askerlerin de çatışmaların ve operasyonların yapılacağı bölgelere gönderileceğini belirtti. Fallon, askerlerin önümüzdeki haftalardan itibaren Irak’ta olacağı bilgisini verdi.

DAİŞ çetelerine karşı oluşturulan koalisyona üye 30 ülkenin dışişleri ve savunma bakanlarının katılacağı toplantı ise bugün Dışişleri Bakanlığı’nda yapılacak. Zirvede, DAİŞ çeteleriyle daha etkili mücadele edebilmek için yeni stratejiler konusunda yeni kararlar alınması bekleniyor.

Zirvenin 2 yılı aşkın süredir DAİŞ işgali altında olan Musul kentinin geri alınması için askeri hazırlıkların yapıldığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekiyor. ABD Başkanı BArack Obama’nın özel temsilcilerinden Brett McGurk da, zirvenin hedefinin DAİŞ’e karşı ‘başarı şansını arttırma’ amaçlı olduğunu söylemişti.

Musul’un geri alınmasına ilişkin ABD tarafından geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamada da, Irak’a 560 ek askerin gönderileceği duyurulmuştu.

Zirvede ayrıca DAİŞ’ten kurtarılan bölgelerde yaşayan sivillerin geri dönüşleri için yapılacak yardımlar da gündeme gelecek. Amerikan kaynakları, son aylarda yüz binlerce Iraklı’nın kurtarılan bölgelere geri döndüğünü savunuyor.