DAİŞ terörü Fransız turizm ekonomisini de vurdu

Kasım 2015’den bu yana birçok kez DAİŞ çetelerinin katliam yaptığı Fransa’da saldırıların ülke turizmine ciddi zarar verdiği duyuruldu.

Dışişleri ve Turizm Bakanı Jean-Marc Ayrault, Fransa’ya gelen yabancı turist sayısının bu yıl içerisinde yüzde 7 oranında gerilediğini söyledi. Bu düşüşte DAİŞ katliamlarının yanı sıra ülkedeki grevler ve hava olaylarının etkili olduğunu savunan Ayrault, güvenlik sorununun en önemli etken olduğunu kaydetti.

Turist sayısındaki düşüşün bilinenden daha fazla olduğu, ancak Euro 2016 Futbol Şampiyonası sayesinde bu etkinin kısmen azaldığı belirtiliyor. Zira sadece başkent Paris’te geçtiğimiz hafta sonundaki düşüşün yüzde 17 civarında olması dikkat çekiyor.

DAİŞ çetelerinin 13 Kasım 2015’te Paris ve Saint-Denis’de 131 kişiyi katlettiği saldırısı sonrasında ‘Fransa’yı ülke dışında daha iyi tanıtmak’ amacıyla verilen ek 1 milyon euroluk bütçenin 500 bin euro daha arttırılması da planlanıyor.

2014 yılında 83,8 milyon turistle dünyanın en çok turist çeken ülkesi olan Fransa’nın turistlerin tüketimi sayesinde 158 milyar euro geliri bulunuyordu. Bu da ekonominin yüzde 7,4’üne denk geliyordu.

2015 yılında ise yabancı turist sayısı 84,5 milyona yükselmişti.

14 Temmuz günü de devrim kutlamalarının yapıldığı Nice kentinde sahildeki kalabalığın üzerine kamyonla süren bir kişi çoğu turist 84 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı. 26 Temmuz’da ise bir kiliseyi basan iki DAİŞ çetesi, kilise rahibini katletmişti.