De Mistura müzakereleri Temmuz’da yeniden başlatmak istiyor

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, iç savaşın bitirilmesine yönelik müzakerelerin Temmuz ayında yeniden başlamasını hedeflediklerini söylerken, takvimin sarkabileceğini de dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’de bir görüşme sonrası basına açıklamalarda bulunan Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Temmuz ayında herhangi bir ‘önemli tarih’ belirlenmediğini söyledi. De Mistura, Suriye sorununun çözümüne dair müzakerelere davet göndermeleri halinde bunun ‘siyasal geçişte’ ilerleme sağlanmasının sonucu olacağını kaydetti.

Suriye’deki tarafların sorunların çözülmesi ve birbirleriyle anlaşmazlıklarını çözme amaçlı çalışmalarını isteyen De Mistura, Ağustos ayında ise ‘net bir proje’ ortaya koymaları gerektiğini vurguladı.

İç savaşın bitirilmesi için müzakerelerde Eylül ayının önemine de dikkat çeken Staffan de Mistura, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Eylül ayındaki Genel Kurulu son kez katılacaklarını hatırlattı. De Mistura, yine Çin’de düzenlenecek olan G20 Zirvesi’nde Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir araya geleceğini kaydetti.

De Mistura, birçok gizli müzakerenin de devam ettiğini belirtirken, kendisinin de kısa süre önce Rusya’dan döndüğünü ve Washington’a gideceğini dile getirdi.