Deepwater Horizon faciasının maliyeti 62 milyar Dolar'ı bulacak

Meksika Körfezi’nde 2010 yılında meydana gelen tarihin en büyük petrol faciasının maliyetinin 62 milyar Dolar'a ulaştığı bildirildi.

British Petroleum (BP) şirketine ait Deepwater Horizon adlı petrol platformunda 20 Nisan 2010’da yaşanan patlama sonucunda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 3 ila 5 milyon varil arası petrol okyanusa sızmıştı. Büyük felaketin ardından platformun yüzlerce mil çevresinde bulunan alanda on milyonlarca deniz canlısı telef olmuş ve turistik kıyı bölgeleri ciddi zarar görmüştü.

Okyanusa dökülen petrollerin temizlenmesinin yanı sıra zarar görenlerin tazminalarının BP’ye toplamda 62 milyar Dolar'a mal olduğu bildirildi. Henüz devam eden tazminat davalarındaki talepleri de dikkate alınarak hazırlanan raporda, şirketin ödemeyeceği vergilerin düşürülmesiyle birlikte 44 milyar Dolarlık bir faturanın oluştuğu kaydedildi.

Dünya tarihinin en büyük petrol facialarından olan Deepwater Horizon platformundaki patlama sonrası sızan petrol ancak patlamadan 87 gün sonra durdurulabilmişti. Sızan petrol 2 bin kilometrenin üzerinde sahil şeridini kirletmişti.

Patlamadan sorumluluğu bulunan BP şirketi daha önce milyarlarca dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Ancak davaların önemli bir kısmı halen devam ediyor.