Die Linke 2017’te iktidar ortaklığını hedefleyecek

Almanya’da Federal Meclis’in üçüncü büyük partisi olan Sol Parti’nin (Die Linke) 2017 seçimleri stratejisini ‘sol koalisyon’ üzerine kurmaya hazırlandığı iddia edildi.

Ülkenin en büyük dergisi Der Spiegel’in online versiyonunda yer alan haberde, Die Linke yönetimince 2017 seçimlerinden sorumlu yöneticisi Matthias Höhn tarafından hazırlanan ‘strateji belgesinin’ bazı detaylarına yer verildi. Haberde, Die Linke’nin strateji olarak, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile ‘kırmızı+kırmızı+yeşil koalisyonunu’ hedeflemesi gerektiği savunuldu.

Matthias Höhn’ün hazırladığı belgede, Die Linke’nin federal hükümette yer almasına dair senaryoların bugüne kadar gerçek manada seçenekler arasında yer almadığına dikkat çekildi. Spiegel'in alıntı yaptığı belgede, “bu politik seçenek 2017 seçimlerinde mobilize edebilir” denilirken, sol politikaların hayata geçirilmesi için hükümet değişikliğinin şart olduğu vurgulanıyor.

ANKETLER SOL KOALİSYONUN ŞİMDİLİK ZOR OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Die Linke’nin SPD ve Yeşiller’le kuracağı ‘kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyonun’ hayata geçebilmesi için yeterli sandalye sayısına 2005 ve 2013 seçimlerinde ulaşılmıştı. Ancak SPD, her iki seçim sonrasında da Angela Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve kardeş partsi CSU’yla koalisyon kurmayı tercih etmişti.

Son anketler ise, Die Linke, SPD ve Yeşiller’in oy oranının yüzde 40-43 aralığında olacağını gösteriyor. Anketlere göre, CDU-CSU’nun yüzde 33-35 aralığında oy alacağını ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yüzde 5 barajını aşarak tekrar Meclis’e girmesi ihtimali de oldukça yüksek. Ancak CDU-CSU’nun ilk tercihi olan FDP’yle ‘siyah-sarı koalisyon’ hükümeti kurmak için yeterli sandalyesi olmayacak.

Partilerin koalisyon hesaplarını bozan ise, ırkçı söylemleriyle öne çıkan Almanya İçin Alternatif Parti’nin (AfD) yüzde 10 ila 15 arasında değişen oy oranları olacak.