Dresden’de onbinlerce ırkçıya karşı onbinlerce kalp bir araya geldi

Almanya’da mülteci karşıtı ırkçı Pegida hareketinin kuruluş yıldönümündeki gösterilerde karşıt gruplardan on binlerce kişi karşı karşıya geldi.

Almanya’da mülteci karşıtı ırkçı Pegida hareketinin kuruluş yıldönümündeki gösterilerde karşıt gruplardan on binlerce kişi karşı karşıya geldi.

Batının İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adlı mülteci karşıtı hareketin birinci yıl dönümünde Dresden’de büyük bir yürüyüş düzenlendi. Polise göre 20 bin, organizatörlere göre ise 30 bin kişinin katıldığı ırkçı eyleme karşı 20 bini aşkın kişi de eylemdeydi.

Her iki grubun aynı anda gösteri düzenlemesi nedeniyle bazı noktalarda çatışmalar yaşanırken, en az bir kişinin ağır yaralandığı öğrenildi. Kimi hastane kaynakları ise, birçok yaralının olduğu bilgisini verdiler.

Eylemler nedeniyle binlerce polisin Dresden’de görev aldığı kaydedildi. Kentteki çatışmaların karşılıklı olmadığı, bazı noktalarda Neo-Nazi grupların mültecilere destek veren gruba hedef gözeterek saldırdığı da belirtiliyor.

Pegida üyelerinin eyleminde mültecilere hakaret eden ve ülkeye gelişlerinin engellenmesini talep eden sloganlar öne çıktı. Eylemde Başbakan Angela Merkel’in Avrupa Birliği (AB) armalı askeri üniforma içerisindeki resimleri taşınırken, Merkel’in ‘Alman halkına düşman’ olduğunu iddia eden sloganlar atıldı.

Pegida’nın ırkçılık kokan eylemine karşı bir araya gelen onbinlerce kişi ise ‘Nefret Yerine Kalp’ sloganıyla ‘mültecilere destek verdi.

Mültecilere karşı ırkçı söylemleriyle bilinen Pegida hareketi geçtiğimiz yıl Ekim ayında Lutz Bachmann adlı bir kişi tarafından kurulmuştu. Bachmann’ın daha önce birçok adli suçtan cezası olduğu da öğrenilmişti. Pegida’nın bugüne kadarki en büyük eylemi 12 Ocak 2015’te düzenlenmiş ve 25 bini aşkın kişi katılmıştı.

Pegida, Almanya’nın yabancı oranının ülke ortalamasının çok çok altında olduğu Dresden gibi bir kentte ortaya çıkmıştı.