Dünyada gelir dağılımındaki eşitsizlik had safhada

Dünya genelinde özellikle ‘yükselmekte olan ülkelerdeki’ ekonomik gelişme sayesinde bireylerin maddi birikimlerinde artış sağlansa da gelişmiş ülkelerde başta olmak üzere ciddi boyutlardaki eşitsizlik devam ediyor.

En zengin yüzde 10’luk kesimin tüm servetlerdeki payı son 16 yılda yüzde 91’den sadece yüzde 79’a kadar gerilerken, Çin gibi ülkelerde yoksulluğun azalması bunda kısmen etkili oldu.

Allianz adlı sigorta şirketi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, Dünya üzerindeki mal varlıklarının miktarı artarken, servetlerin paylaşımı konusunda halen ciddi uçurumlar söz konusu. Araştırmaya göre, Çin’de gelirlerin artması sayesinde tüm dünyadaki orta sınıf mensubu bireylerin sayısında dar gelirliler aleyhine büyük bir artış sağlandı.

İLK SIRALARDA ABD VE İSVİÇRE VAR

Bankalara yatırılan paralar, hisse senetleri, sigorta ve emeklilik fonlarının dahil edildiği brüt servetlerin hesaplandığı araştırmada, 2015 yılına oranla yüzde 7,1’lik bir artış yaşandığı kaydedildi. Buna göre, tüm dünyadaki parasal brüt servetler 169 trilyon euroya ulaşırken, kişi başına düşen paylarda Kuzey Amerika 168 bin euroyla ilk sırada yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bu birikimler kişi başına 177 bin euro olarak belirlenirken, İsviçre’de 175 bin 700 euro kadar oldu.

KITALAR ARASINDAKİ ONLARCA KAT FARK VAR

53 gelişmiş veya yükselmekte olan ülkenin dahil edildiği hesaplamaya göre, Rusya dahil Doğu Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen servet 4 bin 150 euro ile en altta kaldı. Latin Amerika’da bu kişi başına düşen brüt servet 4 bin 910 euro ile oldukça düşük kalırken, Japonya dışındaki Asya ülkelerinde bu 7 bin 850 euro olarak gerçekleşti.

Kıtalar bazında kişi başına düşen birikimlerin miktarı Batı Avrupa’da 58 bin 900 euro olurken, Okyanusya’da 70 bin 400 euro ve Japonya’da 96 bin 900 euro olarak kaydedildi.

ÇİN’DEKİ EKONOMİK BÜYÜME ORTA SINIFI BÜYÜTTÜ

Allianz’ın hesaplamalarına göre, dünya üzerindeki parasal birikimlerin artmasındaki en büyük pay Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait. 2015-2016 arasında kaydedilen 11 trilyon euroluk artışın yüzde 30’unun Çin’de yoksul kesimlerin gelirlerindeki artış sayesinde sağlandığı savunuluyor.

Çin’in ekonomisindeki büyümeyle birlikte gelirlerin arttığı ve bu sayede orta sınıfın toplam nüfus içindeki payının yükseldiğine araştırmada yer verildi.

40 TRİLYON EURO BORÇ VAR

Her ne kadar dünya genelinde parasal olarak brüt servetlerde bir büyüme kaydedilse de, aynı oranda bir borçlanma artışı da söz konusu.

Tüm dünyada devletler haricindeki borçlanmaların oranı yüzde 5,5 artarken, toplam borçlar 40,6 trilyon euroya kadar yükseldi. Borçlanmaların özellikle Asya ülkelerinde yüzde 17 oranındaki artışının bunda etkili olduğu sonucuna varıldı.

Ancak dünya üzerindeki borçların maddi birikimlere oranı ise geriliyor. 2006 yılında özel borçların birikimlere oranı yüzde 27,7 civarında iken, 2016’da bu oran yüzde 24’ün altına düştü. Birikimlerden borçların çıkarılması halinde ise net servet miktarı elde ediliyor. Bu ise tüm dünyada ortalama 128 trilyona denk geliyor.

HEM ÜLKELER ARASINDA HEM DE ÜLKELER İÇİNDE CİDDİ BİR EŞİTSİZLİK VAR

Araştırmaya göre birçok dünya ülkesi arasındaki ciddi uçurum dikkat çekerken, Latin Amerika, Doğu Avrupa ve Japonya dışındaki Asya ülkelerinde kişi başına servetlerin 4 bin 150 ile 7 bin 850 euro arasında değişmesi buna örnek gösteriliyor.

Ayrıca gelişmiş ülkelerdeki zengin-yoksul uçurumunun devam ettiği ve bu konudaki en kötü ülkelerin ABD, İsveç, Büyük Britanya ve Almanya oldukları belirtildi. Dünyadaki en zengin yüzde 10’luk kesim tüm birikimlerin yüzde 79’una sahip. Ancak bu oranın 2000 yılında yüzde 91 olduğu dile getirilirken, bunda özellikle Çin gibi son on yıllarda ekonomisi gelişen ülkelerde yoksul kesimlerin kazançlardaki payının artmasının etkisinin olduğu tahminine yer verildi.