EBA: Avrupa bankaları krize karşı ‘daha dirençli’

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) tarafından olası bir kriz halinde bankaların dayanıklılığını ölçtüğü ‘stres testi’ sonuçları açıklandı.

Buna göre, İtalyan ve İrlanda bankaları kötü konumda iken, genel olarak 2014 yılına oranla bankaların daha ‘güçlü’ oldukları savunuldu.

EBA tarafından yapılan ve bankaların ‘direncini’ ölçen ‘sermaye rasyosu’ testinde en kötü sonuç 51 banka arasından İtalyan Monte dei Paschi’ye ait oldu. Bu bankanın olası bir kriz halinde sermaye rasyosunun eksi yüzde 2,2 olduğu ve tüm sermayesi silinen tek banka olarak dikkat çektiği belirtildi.

İtalyan bankası ardından en kötü sonuçların İrlanda bankalarında olduğu belirtilen ‘stres testinde’ Avrupa bankalarının 2014 yılına oranla olası ekonomik şoklara karşı daha dirençli oldukları savunuldu.

EBA’nın 2013 yılı sonu finansal verileri incelenerek yapılan bir önceki testte ise 123 bankadan 24’ünün testi geçemediği, 14’ünün ise batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu sonucu çıkmıştı. O dönemde ‘kara listeye’ alınan bankalar arasında 4 İtalyan, 2 Yunan, 2 Belçika ve 2 Slovak bankası yer alıyordu.

Monte dei Pashi Bankası, 2 yıl önceki verilerde de en kötü durumdaki banka olarak öne çıkmıştı.