Ekonomide en umutlular Çinliler, umutsuzlar Fransızlar

Pew Research Center adlı kuruluş tarafından yapılan bir ankete göre, ekonomik büyümesini sürdüren ve işsizliğin düşük olduğu Çin’de halkın ekonomiye olan güveni oldukça yüksek iken, umudun en düşük olduğu ülke Fransa.

Britanya ve ABD’de de halkın ekonomiye olan güveninin yüzde 40’larda kalması dikkat çekiyor.

2015 verilerine göre Çin’de kişi başına düşen milli gelir 13 bin 171 dolar iken, Fransa’da 39 bin 813, İngiltere’de 41 bin 351, Almanya’da 47 bin 113 ve ABD’de ise 55 bin 798 dolar olarak gerçekleşti.

2015’te milli geliri en az artan ülke yüzde 1,2 ile Fransa olurken, Almanya’da yüzde 1,4, Britanya’da yüzde 2,3, ABD’de yüzde 2,4 ve Çin’de ise yüzde 6,9 ile oldukça yüksek oranda seyretti.

İşsizlik oranlarında da yine en kötü oran yüzde 10 ile Fransa’da görülürken, Çin’de sadece yüzde 3 oldu. Almanya, Britanya ve ABD’nin işsizlik oranları ise yüzde 5 ile genel ortalamanın altında gerçekleşti.

ÇİNLİLER UMUTLU, FRANSIZLAR EN KARAMSARI

Kişi başına milli gelirin 13 bin doların biraz üstünde olduğu Çin’de ekonominin daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 87 ile rekor düzeyde. İşsizlik oranlarının son 8 yıldır yükseldiği Fransa’da ise ekonominin daha iyiye gidebileceğini düşünenlerin oranı sadece yüzde 12.

Bu oran Haziran ayında referandumla Avrupa Birliği’nden çıkış kararı alınan Britanya’da yüzde 44, hem işsizlik oranlarının düşük olduğu hem de ekonominin düzenli olarak büyüdüğü ABD’de dahi sadece yüzde 47 oranında.

Almanya’da halkın yüzde 75’inin bu yöndeki olumlu düşünceye sahip olduğu görülüyor. Oysa Almanya, ABD ve Britanya’daki işsizlik oranları aynı düzeyde iken, ekonomik büyümenin daha iyi olduğu ABD ve Britanya’da halkın Almanlara oranla daha olumsuz düşünmesi dikkat çekiyor.