Euro Bölgesi İtalyan bankalarına yardım etmeyecek

Euro Bölgesi’nde ekonomik krizden henüz çıkamayan ülkelerinden İtalya’nın bankaların kurtarılmasına yönelik çağrıları karşılıksız kaldı.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroupe) Başkanı Jeroen Dijsselbloem, bankaların içerisinde bulunduğu duruma ilişkin olarak ‘ağır bir kriz olmadığını’ yorumunda bulundu. Dijssselbloem, bu nedenle de İtalyan bankalarının içerisinde bulunduğu durumun daha iyi incelenmesi için zamanları olduğunu savundu.

700 kadar banka ve finans kuruluşunun olduğu İtalya’da ciddi bir kapital sorunu olduğu biliniyor. Son 3 yıldaki resesyon nedeniyle biriken 360 milyarlık alacakların ise karşılıksız olduğuna dair şüpheler bulunuyor.

AB’nin bu yılın başından bu yana geçerli olan kurallarına göre, krizdeki bankaların kurtarılması için öncelikle 100 bin euronun üzerinde mevduatı bulunan mevduat sahiplerinin ‘bail in’ adı verilen işlemle katkı sunmaları gerekiyor.

İtalya, son yıllardaki Euro krizinden en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. Ekonomik olarak resesyonda olan İtalya’da işsizlik oranı halen yüzde 13 ile oldukça yüksek.