Evde kalma tedbiri, Avrupa’da 60 milyon işçiyi etkileyebilir

Yayınlanan bir araştırmaya göre evde kalma tedbirleri Avrupa’daki iş birimlerinin dörtte birinden fazlasını etkileyebilir.

Danışma şirketi McKinsey’in araştırmasına göre 60 milyona yakın Avrupalı işçi çoğu Avrupalı ülkeler tarafından uygulanan evde kalma tedbirlerinden “ücret düşüşü” ve “işten çıkarma” şeklinde etkilenebilir.

Amerikalı danışma şirketi, Covid-19 salgınının gelecek aylarda Avrupa’da işsizlik oranını neredeyse ikiye katlayabileceğini kaydetti.

Şirket, iş pazarındaki durumun koronavirüse karşı kamu sağlığı yanıtının etkililiği ve evde kalma uygulamasının ekonomik sonuçlarına verilecek kamusal yanıtlara bağlı olduğunun altını çizdi.

Araştırmayı yürüten McKinsey iki senaryoyu modelize etti. En iyimser olan duruma göre, virüs ekonomik çöküşün iki veya üç ayında kontrol altına alınacak, bu da 2020’de işsizliği en fazla 7,6 ile sınırlandıracak. 2021 yılı sonunda ise Kasım 2019’daki kriz öncesi durum olan yüzde 6,3’e geri dönecek.

Kötü senaryoya göre virüsün sınırlandırılması başarısız olacak, sosyal mesafe ve evde kalma tedbirleri yaz boyunca sürecek, bu da ekonomik etkisini arttıracak ve işsizliği 2021’de AB bünyesinde yüzde 11,2’ye kadar çıkaracak. 2024 yılından önce de 2019 düzeyine geri dönmesi mümkün olmayacak.

McKinsey’e göre otelcilik ve restoran sektöründeki iş birimlerinin dörtte üçüne yakını, diğer bir ifadeyle 8,4 milyon iş birimi tehdit altında. Avrupa’da toptan ve perakende ticaret sektöründeki iş birimlerinin yüzde 44’ü de aynı şekilde tehdit altında olacak. Bu oran 14,6 milyon iş birimine denk geliyor. Ayrıca sanat ve eğlence sektörlerindeki iş birimlerinin yarısı, tehdit altında bulunuyor.