FARC gerillalarının ‘barış’ gündemli Ulusal Konferansı başladı

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), 52 yıllık savaşı sona erdiren Barış Anlaşması’nı onaylamak üzere 10’uncu Ulusal Gerilla Konferansı’nı topladı.

Konferansta konuşan gerilla lideri Timoleon Jimenez, gerillalara ‘Kolombiya’nın kaderi sizin elinizde’ mesajı verdi.

Ülkenin güneydoğusunda gerillaların denetimindeki El Diamante’de başlayan FARC 10’uncu Ulusal Konferansı, 200 kadar gerilla delegesinin katılımıyla başladı.

Konferansın açılışında hazır bulunan 500 kadar gerillaya konuşan Timoşenko lakaplı FARC lideri Timoleon Jimenez, 52 yıllık savaşın ardından Ağustos ayında imzalanan Barış Anlaşması’nın onaylanması talebinde bulundu. “Bu savaşın ne kazananı ne de kaybedeni yoktur” diyen Timoşenko, “Kolombiya’nın geleceği sizin elinizde” sözleriyle anlaşmaya destek istedi.

Barış Anlaşması’nın ‘tarihi önemde’ olduğunu vurgulayan gerilla lideri, hükümetin gerillaların aktif siyasi yaşama dahil olmaları için garanti vermek zorunda kaldığını hatırlattı.

SAVAŞ STRATEJİSİNİN TARTIŞILMAYACAĞI İLK KONFERANS

23 Eylül’e kadar sürecek olan FARC Konferansı’nın bundan sonraki oturumlarına gerilla komutanları ile alt birimleri temsilen 200 kadar delegeyle devam edilecek. Konferansta Barış Anlaşması’nın yanı sıra FARC’ın siyasi yaşamda alacağı role ilişkin de tartışmalar yürütülecek.

FARC üst düzey yöneticilerinden Carlos Antonio Losada, 10’uncu Ulusal Gerilla Konferansı’nın  savaş stratejisi yerine barışın tartışılacağı ilk konferans olduğunu vurguladı. Losada, konferansın ‘gerillanın tarihindeki en önemli olay’ olduğunun altını çizdi.

HALKIN BÜYÜK KISMI ANLAŞMAYA ‘EVET’ DİYECEK

1964 yılında başlayan ve en az 220 bin kişinin yaşamına mal olan savaşın sona erdirilmesi için FARC gerillaları ile Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a bağlı heyet arasındaki barış görüşmeleri 2012 yılıı sonunda Küba’da başlatılmıştı. Müzakereler sonucu hazırlanan barış anlaşması 24 Ağustos’ta imzalanmıştı. Gerillaların anlaşmayı onaylaması halinde 26 Eylül’de nihai anlaşma imzalanacak.

Anlaşma, 2 Ekim’de yapılacak referandumla Kolombiya halkının da onayına sunulacak. Son anketler, Kolombiya halkının en az yüzde 55’inin anlaşmaya ‘evet’ diyeceğini gösteriyor.