FARC ulusal gerilla konferansı ertelendi

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) tarafından barış anlaşmasını onaylamak üzere toplanacağı ilan edilen ulusal gerilla konferansının geçici olarak askıya alındığı duyuruldu.

24 Ağustos’da FARC ile Kolombiya hükümeti arasında imzalanan barış anlaşmasını görüşecek olan FARC 10’unu Ulusal Gerilla Konferansı’nın 13-19 Eylül’de toplanacağı duyurulmuştu.

FARC’tan yapılan açıklamada ise, söz konusu konferansın geçici olarak askıya alındığı bilgisi paylaşıldı. Konferansı takip etmek için çok sayıda gazeteci ve ‘ilgilinin’ talebi olduğu belirtilen açıklamada, lojistik nedenlerle konferansın belirlenen tarihte düzenlenemeyeceği kaydedildi.

Gerilla konferansının yeni tarihine ilişkin bilgi verilmezken, barış anlaşmasının 2 Ekim’de referanduma sunulacağı biliniyor. Bu da konferansın büyük ihtimalle yine Eylül ayında yapılacağı anlamına geliyor.

Gerillaların ulusal konferans açıklaması, Kolombiya hükümetiyle imzalanan barış antlaşmasının 3 gün sonrasına denk gelmişti. FARC ile Devlet Başkanı Juan Manuel Santos başkanlığındaki hükümetin görevlendirdiği heyet arasındaki barış görüşmeleri 2012 yılı sonunda Küba’nın başkenti Havana’da başlamıştı.

Ekim ayında Kolombiya halkının referandumda onaylanması gerekecek barış antlaşmasına göre, FARC gerillaları aşamalı olarak belirlenen 23 ayrı bölgede toplanarak, silahsızlanma aşamasına geçecek. FARC gerillaları halen Kolombiya’nın önemli bir kesimini kontrolünde bulunduruyor. Hükümete göre FARC’ın 8 bin civarında gerilla gücü bulunurken, kimi kaynaklar bu rakamın 13 binin üzerinde olduğu görüşünde.

1964 yılında başlayan iç savaşta şimdiye kadar en az 220 bin kişi yaşamını yitirirken, on binlerce kişi kaybedildi. İç savaş nedeniyle milyonlarca kişi de yerlerinden edilmişti.