Filipinler’de komünist gerillalarla hükümet arasında ateşkes kararı

40 yıla yakın bir süredir iç savaşın devam ettiği Filipinler’de hükümet ile komünist gerillalar arasında ateşkes konusunda uzlaşma sağlandı.

Filipinler ile Komünist Partisi (PCP)’nin silahlı gücü Yeni Halk Ordusu (NPA) arasında Norveç’in yaptığı arabuluculuk çabaları nihayet sonuç verdi. Hükümet ile gerillalar, yarından itibaren geçerli olacak bir ateşkes konusunda uzlaştı.

Her iki taraftan yapılan açıklamalarda, ateşkesin devam eden barış müzakerelerini desteklemek amacına hizmet ettiği vurgulandı.

Ateşkes kararı PCP lideri Benito Tiamzon’un serbest bırakılması ardından alınmış, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından da desteklenmişti.

1968 yılında kurulan PCP’nin silahlı gücü NPA ile Filipinler ordusu arasındaki çatışmalarda şimdiye kadar en az 30 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Bir önceki Devlet Başkanı Benigno Aquino döneminde 2010 yılında başlatılan barış görüşmeleri, 2013 yılında başarısızlığa uğramıştı. O dönemde komünist gerillalar tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istemiş, hükümet ise bu talebi kabul etmemişti.