FKÖ ve Filistin yönetimine verilen ağır tazminat cezası bozuldu

New York’ta bir İstinaf Mahkemesi, daha önce başka bir mahkeme tarafından Filistin Özerk Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) verilen ağır para cezasına yönelik kararı bozdu.

Şubat 2015’de New York’taki bir mahkemenin aldığı kararda, 2002-2004 yılları arasında İsrail’de gerçekleştirilen ve Amerikan vatandaşlarının öldüğü saldırılar nedeniyle FKÖ ve Filistin Özerk Yönetimi’ni 218 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Bu miktar, ABD ‘anti-terör yasalarında’ öngörülen faizlerle birlikte 655 milyon dolara yükselmişti.

Dün New York’ta kararı görüşen İstinaf Mahkemesi’ndeki temyiz duruşmasında ise, Filistin yönetimi ve FKÖ aleyhine alınan karar bozuldu. Kararda, Filistin yönetimiyle bağlantılı olduğu iddia edilen saldırıların ‘korkunç’ olduğu vurgulanırken, daha önce tazminat kararı veren federal mahkemenin yetkisinin olmadığına hükmedildi.

Mahkeme, tazminat davasının tümüyle bozulmasına da hükmetti.

Daha önce FKÖ ve Filistin Özerk Yönetimi’nin tazminat ödemesine gerekçe gösterilen 2002-2004 yılları arasındaki saldırılarda birçok ABD vatandaşı yaşamını yitirmiş veya yaralanmıştı. 2015’teki ağır tazminat kararı ardından Filistin yönetimi temyize gitmişti.