Fransa 9 bin mülteciye yer bulmakta zorlanıyor!

Fransa’nın İngiltere’ye geçiş için kullanılan kenti Calais'teki ülke geneline dağıtımı konusunda çalışmalar sürerken, sağ yerel yöneticilerin tepkileri dikkat çekiyor. İngiltere’de ise mültecilerin kabul edilmesi için büyük bir eylem düzenlendi.

Manş Tüneli ile Calais Limanı çevresinde sayıları en az 9 bini bulan ve çoğu sağlıksız şartlarda yaşamaya mahkum edilen mültecilerin ülkenin birçok bölgesine dağıtılması konusunda çalışmalar devam ediyor. Sosyalist Parti (PS) hükümeti, mültecilerin Fransa genelinde kurulacak merkezlere dağıtımı konusunda çalışmalarını sürdürürken, sağ partilerden belediye başkanları tarafından buna itirazlar da yükselmişti.

Belediye başkanlarının büyük oranda popülist gerekçelerle karşı çıktığı mültecilerin dağıtımı planına karşı İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile Konut Bakanı Emmanuelle Cosse tarafından yazılan bir mektupla konuya açıklık getirildi. Mektupta, mültecilerin dağıtımının yapılacağı bölgelerin yerel seçilmişlerle ‘istişare dahilinde’ yapılacağı vurgulandı.

Calais ve çevresinde büyük çoğunluğu ormanlık alanlarda olmak üzere binlerce mülteci yaşıyor ve bu soruna yıllardır çözüm bulunamıyor. Birçok suç çetesinin de hedeflediği mültecilerle yerel halk arasında gerginlikler de yaşanıyordu. Manş Tüneli ile Calais Limanı’ndan İngiltere’ye geçmeyi hedefleyen mültecilerden her yıl birçoğunun yaşamını yitirdiği de biliniyor.

LONDRA’DA ON BİNLER MÜLTECİLER İÇİN YÜRÜDÜ

Öte yandan Calais ve çevresinde zorlu şartlarda yaşayan mültecilerin İngiltere’ye kabul edilmesi için Londra’da büyük bir gösteri düzenlendi. Mültecilerle Dayanışma Örgütü’nün (swruk) çağrısıyla Park Lane’de toplanan 20 bin civarında kişi, mültecilerin ülkeye kabulü talebiyle kent merkezinde yürüyüş düzenledi.

Londra’daki eylem yarın New York’ta başlayacak olan BM’nin 71’inci Genel Kurulu öncesine denk geldi.