Fransa : AB komiserlerinin özel sektörde çalışması sınırlandırılsın

Avrupa Birliği Komisyonu eski Başkanı José Manuel Barroso’nun 2008 krizinin tetikleyicilerinden Goldman Sachs’ta çalışma kararı almasına tepkiler devam ediyor.

Fransa, üst düzey AB memurlarının görevden ayrıldıktan sonra belirli bir süre AB’nin izni olmadan çalışamaması şartını istiyor.

Fransa Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Harlem Désir, AB Komisyonu üyesi komiserlere ilişkin kuralların yeniden düzenlenmesi çağrısı yaptı. Désir, komisyon üyesi komiserlerin görevlerinden ayrıldıktan sonra 18 ay olan özel sektörde çalışmak için izin alma uygulamasının süresinin uzatılmasını istedi.

Eski komiserlere ilişkin düzenlemenin daha sıkı olması gerektiğini vurgulayan Fransız bakan, AB’deki görevlerin özel sektördeki birçok meslekle ‘uyuşmazlığını’ garantileyecek kısıtlamalar talep etti.

José Manuel Barroso’nun Goldman Sachs bankasıyla çalışma kararından vazgeçmesini isteyen Désir, söz konusu bankanın 2008 yılındaki global krizdeki rolünü hatırlattı. Désir, ayrıca Yunanistan’ın bütçe rakamlarında yapılan ve sonrasında krize yol açan hilelerde Goldman Sachs’ın rolü olduğunun altını çizdi.

Barroso’nun uzun yıllar AB Komisyonu başkanlığı yaptıktan sonra Goldman Sachs bankasına işe başlama kararı birçok ülkede büyük tepki çekiyor. Bu olayın Avrupa halkında var olan AB kurumlarına güvensizliği arttırmasından endişe ediliyor.