Fransa-Azerbaycan ilişkilerinin soruşturulması için komisyon talebi

Fransa’nın son yıllarda Azerbaycan’la geliştirdiği ilişkilerin ve Haydar Aliyev Vakfı’nın bu ilişkilerdeki rolünün soruşturulması için Ulusal Meclis’te araştırma komisyonu kurulması önerisi getirildi.

Muhalefetteki Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) Milletvekili François Rochebloine, iki ülke ilişkilerinin ve Haydar Aliyev Vakfı’nın bu ilişkilerde oynadığı rolün araştırılması için Meclis Dışilişkiler Komisyonu bünyesinde araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu.

UDI milletvekilinin yarın Komisyon Başkanı Elisabeth Guigou tarafından cevaplanması beklenen başvurusunda, özellikle Azerbaycan Dostluk Grubu üyesi parlamenterler ile Haydar Aliyev Vakfı arasındaki ilişkilerin araştırılması isteniyor. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in eşinin başkanlık ettiği vakfın Fransız parlamenterlerle ilişkilerinin de incelenmesi talep ediliyor.

Araştırma komisyonu başvurusunda Fransa’daki Ermeni toplumunun dile getirdiği ‘rahatsızlıkların’ etkili olduğu tahmin ediliyor.

Yine UDI üyesi olan senatör Nathalie Goulet’in seçim bölgesindeki bir kilisedeki restorasyonların bir kısmının Haydar Aliyev Vakfı’nca finanse edilmesine ilişkin iddialar France 2 kanalında gündeme getirilmişti. Ayrıca Nicolas Sarkozy dönemi bakanlarından Rachida Dati’nin de aralarında olduğu bazı Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerinin Bakü’yle olan ilişkilerinin şüpheli olduğu iddia edilmişti.

Özellikle İlham Aliyev’in üçüncü kez seçildiği 2013’deki seçimlere ilişkin AP üyelerinin  sunduğu raporların bağımsız insan hakları kuruluşlarınca verilen raporlara göre çok daha olumlu bir dilde yazılması da şüpheli bulunmuştu.

UDI Milletvekili François Rochebloine, Fransa’nın arabulucu olarak katıldığı Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorununu çözmek üzere kurulan Minsk Grubu’ndaki tutumu da eleştiriyor. Rochebloine, Fransa’nın arabulucu rolüne rağmen diplomatik, ekonomik ve askeri aktivitelerle Azerbaycan’ı desteklediğini iddia ediyor.

Araştırma komisyonu kurulması taleplerine ilişkin açıklama yapan Azerbaycan’ın Paris Büyükelçisi Elçin Emirbayev ise, Fransa’nın ‘tarafsız’ rolüne zarar verilmemesini istedi. Emirbayev, soruşturma komisyonu açılmasının iki ülke arasında ‘diplomatik krize’ yol açabileceğini de söyledi.