Fransa benzin ve dizel arasındaki farkı kapatacak!

Kasım ayı sonunda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenecek iklim konferansına ev sahipliği yapacak Fransa’da dizel yakıtlara benzine oranla daha düşük vergi uygulamasına son verilmesi kararlaştırıldı.

Kasım ayı sonunda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenecek iklim konferansına ev sahipliği yapacak Fransa’da dizel yakıtlara benzine oranla daha düşük vergi uygulamasına son verilmesi kararlaştırıldı. Hükümet, önümüzdeki 5 yıl içinde benzin ve dizel arasındaki vergi farkını sıfırlamayı hedefliyor.

Çevre Bakanı Ségolène Royal’in önerisiyle yapılacak değişikliklik sayesinde, benzin ve mazot (dizel) yakıtlar arasında vergi oranından dolayı var olan fiyat farkının azaltılması hedefleniyor. Plana göre, üreticilere önümüzdeki 5 yıla kadar ‘uygulama süresi’ tanınarak, 5 yıl sonunda dizelin de en az benzin kadar vergilendirilmesi sağlanacak.

Fransa’nın bu kararının, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in 11 milyon aracın emisyon değerlerinde hile yaptığının ortaya çıkması ardından gelmesi dikkat çekiyor.

Fransa’da halen benzine yüzde 62,4 oranında vergi uygulanırken, dizel yakıta uygulanan vergi oranı ise yüzde 56 civarında. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise benzine uygulanan vergi oranı yüzde 53,5 ile Lüksemburg’da en düşük iken, Büyük Britanya’da bu oran yüzde 68,6’da. Dizel yakıta uygulanan vergi ise yine Lüksemburg’da yüzde 46,3 ile en düşük seviyede iken, Büyük Britanya’da yüzde 65,7’ye kadar çıkıyor.