Fransa Çalışma Yasası Anayasa Konseyi’nden de geçti

Fransa’da aylarca yoğun protesto gösterilerine yol açan Çalışma Yasası’ndaki ‘reform’ yapılan itirazlara rağmen Anayasa Konseyi’nce de onaylandı.

Mart ayında gündeme getirilen ve geçtiğimiz ay parlamentoda oylanmadan kabul ettirilen yasaya karşı sağ muhalefet ile iktidardaki Sosyalist Parti (PS) içerisinden bazı milletvekillerinin yaptığı itirazlar görüşüldü.

Anayasa Konseyi’nce yapılan inceleme sonucunda, yasanın tartışmalı temel maddelerinin tümüne onay verilirken, daha çok bazı tali maddeleri onaylamadığı öğrenildi.

Anayasal şikayetlere ilişkin en üst düzey karar mercii olan konseyin kararı ardından açıklama yapan Başbakan Manuel Valls, ülkesinde ‘yeni bir sosyal diyalog’ için imkan doğduğunu savundu.

Çalışma Bakanı Myriam el Khomri tarafından hazırlanan yasaya karşı PS içerisindeki muhalif 60 kadar milletvekili ile muhalefet partileri LR ve UDI tarafından ayrı ayrı başvuruda bulunulmuştu. İktidar partisinin muhalif kanadı daha çok hükümetin tavrına ve yasanın anayasanın 49,3 nolu maddesine dayanılarak oylanmadan kabul edilmesine karşı itirazda bulunmuştu.

Anayasa Konseyi’nin kararında ise hükümetin ilgili maddeyi devreye sokmak için gerekli koşullara saygı gösterdiği savunuldu.