Fransa’da acil durum uygulaması 6 ay daha uzatılıyor

Fransa’da 13 Kasım 2015’teki katliamdan sonra yürürlüğe konan ve 14 Temmuz’daki Nice katliamıyla yeniden gündeme gelen ‘acil durum’ uygulaması 6 ay daha uzatılıyor.

Sosyalist Parti (PS) hükümetinin bu ayın sonundan itibaren 3 ay daha uzatmayı istediği acil durum uygulaması, muhalefetteki Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) tarafından yapılan baskılarla 6 ay daha uzatılacak.

Dün Ulusal Meclis İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen tasarı daha sonra oylanmak üzere Genel Kurul’a gönderildi. Buradaki oylamanın ardından tasarının bugün Senato’da da oylanması bekleniyor.

13 Kasım 2015’te Paris’te 130 kişinin yaşamını yitirdiği saldırılar sonrasında olağanüstü hal uygulamasının bir alt aşaması olan ‘acil durum’ ilan edilmişti. Bu kapsamda yetkili otoritelerin kararıyla aramalar ve ev hapisleri kolaylaştırılıyor.

Başbakan Manuel Valls’ın Pazartesi günü yaptığı açıklamada ise yaklaşık 10 bin askerin ülke çapında sokaklarda görev almasına imkan tanıyan Sentinelle Operasyonu da uzatılıyor. Euro 2016 sonrasında 7 bin askerin görev yapmasının planlandığı operasyondaki asker sayısı aynı tutulacak.

Askeri birlikler daha çok sınırlar, tren garları, havaalanları ile büyük yaz gösterilerinin olacağı alanlarda görev yapmaya devam edecek.

Fransa’da son olarak Nice kentinde 14 Temmuz kutlamalarının yapıldığı esnada kamyonla kitlenin üzerine süren bir saldırgan 84 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı. Kısa süre önce radikal İslami görüşlere eğilimi olduğu anlaşılan katil olaya müdahale eden polis birliklerince öldürülmüştü.