Fransa’da çalışan grevleri üretimi düşürdü

Çalışanların daha adaletli istihdam çabalarına kulak tıkayan Fransız hükümeti, ülkenin ekonomik gidişatının olumsuz yönde evrilmesine yol açıyor.

Son veriler, grevler nedeniyle Fransa’daki üretim son üç ayda gerilemeye devam ettiğini gösterirken, bazı sektörlerdeki düşüş yüzde 20’yi aştı.

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) verilerine göre son aylarda çalışan grevlerinin hakim olduğu sektörlerdeki üretim geriledi. Mayıs ayında 0,5 puan gerileyen üretimde Haziran ayında ise 0,8 puanlık bir düşüş kaydedildi.

INSEE’ye göre, sadece yeraltı madenleri işletmelerinde yüzde 1,9’luk bir üretim artışı sağlanırken, tarımsal ürünlerde yüzde 0,3’lük bir gerileme yaşandı. Rafinajda Haziran ayında yüzde 12,4 bir gerileme kaydedilirken, bu düşüş Mayıs ayında da yüzde 21 olmuştu. 

Üretimdeki bu düşüşte özellikle Mart ayından Haziran sonuna kadar devam Çalışma Yasası karşıtı gösteriler ve grevlerin etkili olduğu bildiriliyor. Hükümet tüm tepkilere rağmen yasayı meclis ve senato oylamasına götürmeden kabul etmişti.

Son 8 yıldır işsizlik oranlarının arttığı Fransa’da bu yılın ilk üç ayında yüzde 0,7 olan ekonomik büyüme ise, ikinci çeyrekte yerinde saymıştı.

Aynı dönemde Almanya’daki ekonomik büyüme oranı yüzde 0,8 olurken, Avrupa Birliği’nden çıkış kararı alınan Britanya’da 0,1puanlık bir büyüme kaydedilmişti. Ancak Britanya’nın AB’den çıkış kararının etkisiyle bu büyüme oranlarının eksiye düşme ihtimali bulunuyor.