Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday enflasyonu

İşsizlik, ekonomik durgunluk ve çete saldırılarının gündemi işgal ettiği Fransa’da 8 ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday patlaması yaşanıyor.

Sağ ve sol partilerdeki önseçimlere katılacaklar ve bağımsızlarla birlikte şimdiden en az 50 siyasetçi Nisan 2017’de aday olmaya hazırlanıyor.

2012 yılında seçilen Sosyalist Parti (PS) üyesi François Hollande’ın son aylarda kısmen de olsa işsizlik oranlarının düşmesi sayesinde aday olacağına artık kesin gözüyle bakılıyor. PS’nin önseçimlerinde Hollande’ın yanı sıra partinin sol kanadından Benoit Hamon ve Arnaud Montebourg adaylıklarını resmen olmasa da ilan etmiş durumdalar.

PS’den adaylığını açıklayan veya açıklaması beklenen diğer 5 siyasetçinin pek şansı bulunmuyor. Ancak PS’nin eski ağır toplarından henüz bir adaylık beyanı gelmediğinden, bu sayının giderek artacağı sonucu çıkıyor.

PS dışındaki radikal sol ve komünist partiler içerisinden de şimdiye kadar Jean-Luc Mélenchon, Philippe Poutou, Nathalie Arthaud ve Antoine Waechter gibi isimler adaylıklarını açıkladılar. 2012 yılında yüzde 12 civarında oy alan Mélenchon daha önce yaptığı açıklamalarda, Hollande’ın aday olduğu ‘sol partiler arası önseçime’ katılmayacağını ilan etmişti.

SAĞIN ÖNSEÇİMİNDE SARKOZY’DEN JUPPE’YE ONU AŞKIN İSİM

Başını Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler Partisi’nin (LR) çektiği sağ partilerin aday belirlemeye yönelik önseçimine katılacakların listesi ise bir hayli kabarık. 2007-2012 arasında cumhurbaşkanlığı yapan ve aday adaylığına kesin gözüyle bakılan Sarkozy’e karşı en güçlü rakip olarak eski Dışişleri Bakanı ve Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppé görülüyor.

Liberal sağ parti Demokrat Hareket (Modem) lideri François Bayrou ise, LR’nin önseçiminde Alain Juppé’nin seçilmesi halinde Nisan 2017’de aday olmayacağını ilan etmişti. Bayrou’nun Nicolas Sarkozy’nin aday olarak belirlenmesi halinde seçimlere partisi adına katılmasına kesin gözüyle bakılırken, Sarkozy’nin ikinci tura kalmasını zora sokacağı tahmin ediliyor.

LR’nin sonbaharda yapılacak önseçimine katılacak diğer adaylar arasında eski başbakan François Fillon ile Jean-François Copé, Bruno Le Maire, Frédéric Lefebvre, Nathalie Kosciusko-Morizet ve Nadine Morano gibi eski bakanların aralarında olduğu onu aşkın siyasetçi bulunuyor.

Sağın önseçimlerinde kazanma şansı en yüksek adaylar olarak Alain Juppé ile Nicolas Sarkozy gösteriliyor.

Sarkozy döneminde hükümette yer alan Rama Yade ve Michele Alliot-Marie gibi kadın siyasetçiler de bağımsız aday olacaklarını ilan etmişlerdi.

HOLLANDE VE PS’NİN TEK UMUDU SAĞDAN ÇOK ADAY ÇIKMASI

Önseçime gitmeyecek olan en önemli adaylar ise aşırı sağcı Ulusal Cephe FN) lideri Marine Le Pen ile ‘Fransa Ayağa’ adlı partinin lideri Nicolas Dupont-Aignan. Anketler, Nisan ayındaki seçimlerde Alain Juppé hariç hiçbir sağ ya da sol adayın Marine Le Pen’i geçemeyeceğini gösteriyor.

2012 yılından bu yana iktidarda olan François Hollande ya da bir başka PS adayının ikinci tura kalabilmesi ise bugünkü şartlarda neredeyse imkansız gibi görülüyor. Ancak Sarkozy’nin LR’nin adayı olması halinde liberal siyasetçi François Bayrou ile diğer sağ siyasetçilerden bazılarının adaylığı halinde oyların bölünmesi ihtimaller dahilinde.

Bu da 2012’den bu yanaki icraatları ‘başarısız’ olarak nitelenen Hollande ve diğer PS’li aday adaylarının tek kazanma umudu olarak dikkat çekiyor. İkinci tura kalacak merkez sağ veya soldan bir adayın ırkçı lider Marine Le Pen’e karşı kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.