Fransa’da ‘radikallerin’ sayısında ciddi artış

Fransa’da DAİŞ ve benzeri çeteleri savunan veya radikal İslamcı fikirlere meyilli bireylerin sayısında ciddi bir artış olduğu duyuruldu.

Le Figaro gazetesinin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı iddiasına göre, geçtiğimiz yıldan bu yana ‘radikalleşmiş’ olduğu gerekçesiyle fişlenen bireylerin sayısı 11 bin 811’i buldu. Bu kişilerin terörizmi savunan sözleri, devletin kurumlarına olan düşmanlığını beyanı veya izole oldukları gerekçesiyle kayda geçtiği belirtildi.

Gazetenin haberine göre, Mart 2015’te Fransa’da ‘radikal’ olarak fişlenen bireylerin sayısı 3 bin 100 iken, son bir buçuk yılda bu sayı 4 kata yakın artış gösterdi. Bu sayının Şubat ayından bu yana ise yüzde 69 arttığı bilgisi paylaşıldı.

Ülkenin batısındaki Indre-et-Loire iline bağlı Beaumont-en-Véron komününde geçtiğimiz gün açıldığı bildirilen ‘radikal fikirlerden arındırma merkezinin (CPIC)’ ise önümüzdeki günlerden itibaren gençlere eğitim vermesi bekleniyor. 18-31 yaş arası ‘gönüllü’ gençlerin katılacağı merkezde, bireysel görüşmelerle gençlerin ‘radikal fikirlerden arınmaları’ hedefleniyor.