Fransa’da Roman çocukların yarısından fazlası okula gidemiyor

Roman Çocuklarının Eğitim Hakkı Kollektifi (CDERE) tarafından yayınlanan son rapora göre, Fransa’da 12-18 yaş arasındaki Roman çocuklarının yarısından fazlası okula gitmiyor.

Bu oran 16-18 yaş arası çocuklarda yüzde 95’in üzerinde.

CDERE, çoğunluğu Romanya ve Bulgaristan’dan gelen, büyük oranda da Fransa’daki derme çatma binaların olduğu mahallelerde yaşayan Roman ailelerden olan ve yaşları 12 ila 18 arasında değişen 161 çocukla görüştü.

Buna göre, okula gitme oranı yüzde 47’de kalırken, herhangi bir okula kayıtlı olup derslere katılmayanlarla birlikte bu oran sadece yüzde 33. Raporda, Fransa genelinde 12-18 yaş arası çocukların yüzde 93’ünün okula gittiğine dikkat çekilerek, aradaki büyük farka işaret edildi.

16-18 yaş arası Roman çocuklarından herhangi bir eğitim kurumuna kayıtlı olanların oranı ise yüzde 4’te kaldı. Bu duruma gerekçe olarak bu yaşlardaki Roman gençlerinin çalışma hayatına daha erken dahil olma hayalleri gösterildi.

SIKÇA YERLERİNDEN EDİLMELERİ OKULA GİTMELERİNE ENGEL

Roman kız çocukları arasında okula gitme oranının yüzde 44 olduğu belirtilen raporda, erkek çocuklarında bu oranın yüzde 50’yle kısmen daha yüksek olduğuna vurgu yapıldı.

Rapora göre, yerel yönetimlerin engeller çıkarmaları nedeniyle Roman ailelerin sık sık kaldıkları yerleşim yerlerini terk etmek zorunda kalmaları çocukların düzenli olarak okula gitmelerine engel oluyor. Ayrıca Romanların kaldıkları mahalle veya komünlerin okullara uzak mesafelerde olması da eğitimlerinin aksamasına yol açıyor.

CDERE raporunda son olarak yerel yönetimlere çağrıda bulunularak, her kentte yaşayan çocukların listesinin çıkarılması ve mecburi olarak okula gönderilmeleri istendi. Raporda yine yerel yönetimlerin okullara kayıtlara dair prosedürleri kolaylaştırmasının da önemine değinildi.

Resmi verilere göre Fransa’da yaşayan Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerindne gelen Romanların sayısı 20 bin civarında iken, asırlardır göçebe veya yerleşik olarak yaşayanların sayısı yüz binleri buluyor. Roman haklarını korumak üzere çalışmalar yapan Regards adlı derneğe göre Fransa’daki tüm Romanların sayısı 1,3 milyonu buluyor.