Fransa’da sol ittifak referandumunda yüzde 90 ‘evet’

Fransa’da Aralık ayında yapılacak bölge konseyleri seçimleri öncesinde iktidardaki Sosyalist Parti (PS) birçok bölgeyi kaybetmekle karşı karşıya.

Fransa’da Aralık ayında yapılacak bölge konseyleri seçimleri öncesinde iktidardaki Sosyalist Parti (PS) birçok bölgeyi kaybetmekle karşı karşıya. PS’nin ağır bir yenilgiyi önlemek için ‘sol partilerle ittifak’ yönünde düzenlediği anketten yüzde 90 ‘evet’ oyu çıktı.

Aralık ayında yapılacak bölgesel seçimler için sol partilerle ittifak yapılıp yapılmamasına ilişkin sorunun sorulduğu referandumda oy kullananların büyük kısmı ‘evet’ dedi.

Cuma günü başlayan ve dün sona eren oy verme işlemine 251 bin 327 kişi katılırken, katılımcıların yüzde 90’ı iktidar partisi PS’nin diğer sol partilerle ittifak yapması yönünde oy kullandı. Katılımcıların 116 bin kadarı internet üzerinden oluşturulan sistemde oyunu kullandı.

Oylama sonuçlarını açıklayan PS Genel Sekreteri, Jean-Christophe Cambadélis, oylamaya katılımın beklediği gibi 200 bin ile 300 bin kişi arasında gerçekleşmesinin olumlu olduğunu söyledi. Cambadélis, sonuçları dikkate alarak önümüzdeki günlerde Fransız Komünist Partisi (PCF) ve Yeşiller Avrupa Ekoloji (EELV) yönetimleri nezdinde görüşmelere başlayacağını kaydetti.

Cambadélis, sol partilere bir ‘kardeşlik paktı’ önereceğini de söylerken, aksi halde aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) bazı bölgeleri kazanma riski olduğu uyarısını yaptı.

Aralık ayında yapılacak bölge konseyleri (Conseil régional) seçimleri öncesinde yapılan anketler, aşırı sağcıların birinci parti olabileceğini gösteriyor. İki turlu seçimlerde sol birlik olmaması ve ikinci turda ‘sağ-sol ve aşırı sağ’ şeklinde üçlü listelerle gidilmesi halinde aşırı sağcıların bazı bölgeleri kazanması ihtimali bulunuyor.

Son olarak 2010 yılında yapılan seçimlerde Sosyalist Parti, Alsace hariç tüm bölgeleri kazanmıştı.