Fransa’da yakalanan 3 kadın ‘saldırı hazırlığındaydı’ iddiası

Fransa’nın Essonne şehrinde dün gözaltına alınan üç kadının ülkede ‘çok yakın bir tarihte’ terörist saldırı düzenlemeyi planladıkları iddia edildi.

Essonne iline bağlı Boussy-Saint-Antoine’da yaşları 19, 23 ve 39 olan üç kadının polis tarafından dün akşam düzenlenen bir operasyonla gözaltına alındıkları duyurulmuştu.  

Gözaltılara ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, yakalanan kişilerin ‘radikalleştiği ve fanatikleştiğine’ dair bulgular olduğunu söyledi. Bakan, operasyonun geçtiğimiz gün Notre-Dame-de-Paris Kilisesi önünde bir araçta bulunan gaz tüplerine dair soruşturmayla bağlantılı olduğu iddialarını da doğruladı.

Dün akşam yapılan gözaltı sırasında kadınlardan birinin polise bıçak çektiği ve polisin de buna silahla karşılık verdiğini bildirilirken, yaralı kadının hastaneye kaldırıldığı da öğrenildi. Çete üyesi olduğu sanılan kadının yaraladığı bir polisin de hastanedeki tedavasinin devam ettiği ve hayati tehlikesinin olmadığı duyuruldu.

Öte yandan gözaltına alınan kadınlardan birinin geçtiğimiz gün gaz tüplerinin bulunduğu aracın sahibiyle aynı aileden olduğu iddia edilmişti. Bu konuya ilişkin İçişleri Bakanı’ndan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bakana göre, DAİŞ ve diğer çete örgütlerle bağlantılı oldukları gerekçesiyle bu yılın başından bu yana yakalananların sayısı 260’a ulaşmış oldu.

Fransa’da 7 Ocak 2015’te Charlie Hebdo mizah dergisine yapılan baskında 11 kişi katledilmişti. 13 Kasım 2015’te ise DAİŞ çetelerinin Paris ve Saint-Denis’de düzenlediği 6 ayrı saldırıda 132 kişi katledilmişti.

DAİŞ’le bağlantılı olduğu düşünülen bir başka saldırı ise 14 Temmuz’da Nice’deki kutlamalar sırasında yaşanmıştı. Sahil şeridinde toplanan binlerce kişinin üzerine kamyon süren bir kişi, 86 kişiyi katletmiş, yüzlercesini de yaralamıştı. 26 Temmuz’da ise bir kiliseye saldıran iki DAİŞ çetesi, kilise rahibini boğazını keserek katletmişti.