Fransa’da yüz binler Çalışma Yasası’na karşı sokağa indi

Fransa’da yarın Senato’ya gelecek olan Çalışma Yasası’ndaki hak gasplerine karşı yüz binler yine sokaklara inerek hükümeti protesto etti.

Başta başkent Paris olmak üzere birçok kentteki gösterilerde onlarca kişi de gözaltına alındı.

Sosyalist Parti (PS) hükümetinin Ulusal Meclis’te oylatmadan kabul ettiği yeni Çalışma Yasası’na ilişkin tasarının yarın Senato’da görüşülmesi öncesinde CGT, UNEF, FSU-Solidaires, FO gibi önde gelen birçok sendikanın çağrısıyla eylemler düzenlendi.

Protesto eylemleri ve grevler nedeniyle birçok kentte tren, otobüs ve tramvay seferlerinde ciddi aksamlar olurken, onlarca kentte de gösteriler düzenlendi. Gösterilerin en geniş katılımlısı başkent Paris’te olurken, sendikalara göre en az 55 bin, polise göre ise 15 civarında kişi katıldı.

Bastille Meydanı’ndan başlayan yürüyüş korteji Place d’Italie’ye ulaşırken, yürüyüşün başlangıcından itibaren birçok grup ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Polis, olaylarda en az 30 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Çalışma Yasası’nın geri çekilmesini isteyen sendikaların çağrısıyla Lyon, Nantes, Marsilya, Rennes, Toulouse, Le Havre, Strasbourg ve Grenoble başta olmak üzere onlara kentte daha gösteriler düzenlendi.

Mart ayından bu yana büyük protestolarıyla geri çekilmesi istenen yasa tasarısından vazgeçmeyen PS hükümeti ve Cumhurbaşkanı François Hollande, tasarıyı Meclis’te oylamadan kabul etmeye imkan tanıyan anayasanın 49.3 maddesine sığınmışlardı. Ulusal Meclis’te PS ve diğer sol partilerden birçok milletvekilinin karşı çıktığı tasarının Senato’da çoğunlukta olan sağ partilerin de desteğiyle geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

...