Fransa’dan ABD’ye TTIP uyarısı

Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında müzakereleri gizlilik içinde sürdürülen serbest ticaret antlaşmasına yönelik tepkiler hükümetler düzeyinde de artıyor.

Fransız Hükümeti’nde yer alan Dış Ticaret Müsteşarı Matthias Fekl, müzakerelerdeki tek yanlı ‘gizliliğe’ karşı ABD’yi uyardı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de konuşan Matthias Fekl, Transatlantik Ticaret ve Yatırım İşbirliği Antlaşması (TTIP)’ye yönelik uyarılarda bulundu. Ekim ayında yeniden başlayacak TTIP müzakerelerine kadar ABD yönetiminden adım atmasını isteyen Fekl, aksi halde müzakerelerin iptalini isteyeceğini söyledi.

Avrupalı seçilmişlerin TTIP müzakerelerine ilişkin yeterli bilgiye ulaşamamalarını eleştiren Fekl, görüşme tutanaklarının sadece ABD büyükelçiliklerinde görülebilmesinin doğru olmadığını vurguladı. Fekl, buna karşın ABD’li bazı senatör ve temsilcilerin müzakerelere dahi katılabildiğini hatırlattı.

AB Komisyonu’na da seslenen Fransız müsteşar, “her ne pahasına olursa olsun böylesi bir antlaşmayı imzalamak yanlıştır” yorumunu yaptı.

Matthias Fekl, ABD’nin TTIP kapsamında iç pazarını AB ülkelerine yeterli oranda açmadığını, ama buna rağmen AB’den tam tersini beklemesini eleştirdi. Fekl, “eğer Fransa gibi bir ülke böylesi bir antlaşmayı istemezse, o antlaşma olmaz” diye konuştu.