Fransa’dan sonra Almanya’da da burka-burkini tartışması

Redaktionsnetzwerk Deutschland adlı programa katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa’da son haftalarda gündemde olan burka ve havuz kıyafeti burkiniye yönelik tartışmaları Almanya gündemine taşıdı.

Bedeni tümüyle örten türban veya burka giyen bir kadının ‘Almanya’ya entegrasyonundaki şansının çok az olduğunu’ söyleyen Merkel, bu kıyafetlerin kısmen veya tümüyle yasaklanmasına ilişkin  net bir görüş bildirmedi. Ancak Merkel, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in siyasi ve hukuki değerlendirmeleri yapacağını ve kendisini destekleyeceğini kaydetti.

Thomas de Maiziere ise, son beyanlarında burkanın tümüyle yasaklanmasına karşı olduğunu ve böylesi bir kararın Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini söylemişti. De Maiziere, mahkemeler, resmi daireler ve okullarda yüzü tümüyle kapatacak şekilde giyime yasak getirilmesinden yana olduğunu da vurgulamıştı.

İÇİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISINDA TARTIŞILACAK

Konunun bugün başkent Berlin’de toplanacak Hristiyan birlik partileri (CDU-CSU) üyesi İçişleri bakanları toplantısında da tartışılması planlanıyor. Bakanların olası yasağa ilişkin ortak bir tavır alması beklenirken, birçok eyaletin genel bir burka yasağına karşı oldukları biliniyor.

Burka adı verilen kıyafet ile burkini adlı havuz kıyafetine ilişkin tartışmalar son haftalarda Fransa’da yeniden gündeme gelmişti. Kamusal kurumlarda burka yasağı 2010 yılından bu yana geçerli iken, geçtiğimiz hafta Cannes ile Villeneuve-Loubet kentlerinde plajlarda burkini yasağı getirilmişti.

Fransa’daki bu yasak tartışmaları özellikle Anglo-sakson ülkelerdeki medyada ‘gereksiz tartışma’ olarak ifade edilmiş ve alaya alınmıştı.