Fransa’nın Libya’daki askeri varlığına tepkiler artıyor

Fransa’nın Libya’daki gizli birliklerinin varlığını resmen kabul etmesi ardından ülkede protesto gösterileri artarken, Ulusal Birlik Hükümeti’nden de tepki geldi.

Fransa Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, ‘gizli bir görev’ için Libya’da bulunan özel birlik üyesi üç subayın bir helikopter kazasında öldüğü duyurulmuştu.

Fransız helikopterinin Bingazi’de düşürüldüğü yönünde de iddialar bilinirken, Libya’nın birçok kentinde protesto gösterileri düzenlendi. Başkent Trablus ile Misrata kentindeki gösterilere yüzlerce kişi katılırken, ‘Fransa’nın ülkedeki askeri varlığı’ protesto edildi.

Gösterilerde geçtiğimiz aylarda kurulan Ulusal Birlik Hükümeti de protesto edildi.

Libya’da geçtiğimiz aylarda kurulan Ulusal Birlik Hükümeti de Fransa’nın ülkedeki askeri varlığından haberdar olmadığını savunuyor. Hükümet adına yapılan açıklamada, Fransa’nın ‘Libya’nın egemenlik hakkını ihlal ettiği’ belirtildi.

Hükümetin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Fransa’nın askeri varlığının ‘hiçbir gerekçeyle haklı gösterilemeyeceği’ kaydedildi.

Fransız Savunma Bakanlığı, özel birliklerinin Libya’da istihbarat faaliyeti için bulunduğunu iddia etmişti. Birçok Avrupa ülkesinin Libya’daki istikrarsızlık nedeniyle yoğun mülteci göçünün önlenemediğine yönelik açıklamaları olmuştu.

Ancak söz konusu birliklerin tam olarak hangi ‘görev’ için Libya’da bulunduğuna açıklık getirilmiyor.

Fransa’nın 2011 yılındaki ayaklanmalar sonucu devrilen Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinde de rol oynadığı ortaya çıkmıştı.