Fransız Bakan: Türkiye provokasyon içerisinde

Fransa Dış Ticaretten Sorumlu Delege Franck Riester, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Türkiye halkı" ve "Türkiye" ile bir kavga arayışında olmadığını söylemesine rağmen Erdoğan'ın "provokasyon içerisine" olduğu tepkisinde bulundu.

Europe 1 Radyosuna konuşan Riester, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macron'u hedef alan sözlerine cevap verdi.

Riester, Fransa'nın "agresifliği provokasyon içerisinde olan" Türkiye'ye bıraktığını belirtti.

Macron Peşembe günü yaptığı bir açıklamada Türk devletinin "davranışlarının kabul edilemez" olduğunu ve "niyetlerini açıklığa kavuşturması" gerektiğini söylemişti.

Türkiye, Yunanistan'ın egemenlik hakkı olarak değerlendirdiği bir alanda yasadışı gaz arama faaliyetleri ile Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandırdı.

Eski Kültür Bakanı Frank Riester'e göre, Fransa alanda Avrupa egemenliğini güçlendirmek istiyor. Riester, "Avrupa'nın egemenliği güvence altına alınmalı, üye devletlerin de ve Cumhurbaşkanı'nın savunduğu tek şey de budur" şeklinde konuştu.

Fransa'nın bu konuda hem kararlı olmak istediğini, hem de sorunun çözümü için diyalog çağrısı yaptığını belirten Riester, "Daha derinlikli bir savunma Avrupası projesini taşımaya devam etmemiz önemlidir" şeklinde konuşarak, Yunanistan'ın Fransa'dan 18 Rafal savaş uçağı satın alma açıklamasına işaret etti.