Fransız hükümeti Suudilerle ticaret ve ‘istihdam seferberliğinde’

Fransa’nın sosyalist yönetiminin, ağır insan hakları ihlalleri ve Ortadoğu’daki birçok çete örgütüne verdiği destekle bilinen Suudi Arabistan’la olan ekonomik ilişkileri daha da arttırma çabaları dikkat çekiyor.

Fransa’nın sosyalist yönetiminin, ağır insan hakları ihlalleri ve Ortadoğu’daki birçok çete örgütüne verdiği destekle bilinen Suudi Arabistan’la olan ekonomik ilişkileri daha da arttırma çabaları dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan’a ziyarette bulunan Fransa Başbakanı Manuel Valls, iki ülke arasında daha önce öngörülen 50 milyar euroluk anlaşmaların 10 milyarlık dilimine imza attı. Twitter üzerinden açıklama yapan Valls, “Fransa-Suudi Arabistan: 10 milyar euroluk anlaşmalar! Hükümet, şirketlerimiz ve istihdam için seferber oldu” cümlesini paylaştı.

Suudilere yönelik ağır insan hakları ihlallerine değinmeyen Valls’ın ziyaretinde dışişleri ve savunma bakanları da eşlik ediyor.

Sosyalist Parti (PS) üyesi Cumhurbaşkanı François Hollande’ın iktidara geldiği 2012 yılından bu yana iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ciddi bir çaba dikkat çekiyor. Mayıs ayında Paris’i ziyaret eden Suudi heyeti, önümüzdeki yılları kapsayacak şekilde 50 milyar euroyu bulan anlaşmaların imzalanacağını duyurmuştu.

Fransa’nın bu yılın sonuna kadar siparişini beklediği 30 kadar hızlı devriye aracının yanı sıra, enerji ve plazma ayrıştırma fabrikası gibi 3 milyar euro tutarındaki diğer anlaşmalar da dünkü ziyarette imzalandı. Öte yandan, Suudilerin daha önce yaptırım uyguladığı Fransa’dan sığır eti ithalatına da yeşil ışık yakıldığı öğrenildi.

İki ülke arasında müzakereleri devam eden ekonomik anlaşmaların telekomünikasyon uyduları, su şebekesi yönetimi, Riyad metrosu ile enerji dağıtımı gibi alanları içerdiği de verilen bilgiler arasında. Fransız hükümeti ayrıca, Saudi Airlines’in yenilenecek uçaklarının satışına ilişkin anlaşma için de çabalıyor.

Ekonomik büyümenin sağlanamadığı ve işsizliğin artmaya devam ettiği Fransa’da sosyalist hükümetin demokrasi ve insan hakları ihlali yaşanan ülkelerle işbirliğini arttırma çabaları dikkat çekiyor. Fransız hükümüti son yıllarda diğer Körfez ülkelerinin yanı sıra Mısır, Mali ve diğer birçok Afrika ülkesindeki ülkelerle askeri ve ekonomik işbirliğine ağırlık veriyor.