Fransız ordusu El Kaide'nin Sahel şefini öldürdü

Fransa'nın Mali'deki "Barkhane" gücünün El Kaide'nin önemli bir askeri şefini öldürdüğü bildirildi.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, operasyonun Salı günü gerçekleştiğini belirtirken, önemli istihbarat olanağı ile helikopterler ve karadan birliklerin devreye konulduğunu ifade ettiç

Parly'ye göre bu operasyonun sonucu olarak hava saldırısı gerçekleştiğini ve Bah Ad Musa isimli El Kaide şefinin öldürüldüğünü kaydetti.

Parly, Bah Ag Musa'nın İslam'a ve Müslümanlara Destek Grubu'nun askeri şefi ve "Sahil'de cihatçı akımın tarihi kadrosu" olduğunu belirtti.

Yazılı açıklamaya göre Bah Ag Musa "Malili ve uluslararası güçlere karşı bir çok saldırının sorumlusu olarak değerlendiriliyor."

Fransız ordusu Haziran ayında da El Kaide'nin Magreb kolunun şefi Abdulmalek Drukdal'ı öldürmüştü.

Fransız medyasına göre 20 yıl boyunca Sahel'deki "cihatçı" faaliyetlerin merkezinde olan Drukdal, sahadan uzak duruyordu. Ölümü ile de güvenlik durumunda bir değişim olmadığı kaydediliyor.

Ancak, Mali ordusunun eski bir subayı ve Ensar Din grubunun kurucu üyesi olan Bamusa kod adlı Drukdal'ın öldürülmesinin etkisinin daha belirgin olacağına işaret ediliyor.

Tuareg kökenli Bamusa, 1990 ve 2000'li yıllardaki Tuareg isyanlarında da önemli bir aktör olarak rol oynamıştı.

1996 ve 2006 yıllarında iki kez orduya dahil olan Bamusa, her seferinde firar etmiş, ilkin isyancı akıma katılmış, 2012 yılında ise El Kaide bağlantılı akıma yönünü çevirmişti.