Fransızların üçte ikisi gelecekten oldukça ‘umutsuz’

Ekonomik durgunluk ve işsizlik sorunlarıyla boğuşurken son bir yılda yüzlerce kişinin DAİŞ çetelerince katledildiği Fransa’da halkın geleceğe oldukça umutsuz baktığı bildirildi.

Ifop kamuoyu araştırma şirketi tarafından Ouest France gazetesi için yapılan bir ankete göre, Fransa’da halkın ‘morali oldukça bozuk’. Ankete göre, kendisinin veya gelecek nesillerin geleceğinden ‘umutlu’ olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 33’de kalıyor. Halkın sadece yüzde 2’lik bir kesimi ‘çok umutlu’ olduğunu beyan etti.

Ankete göre, gelecek konusunda ‘pesimist’ olduğunu söyleyenlerin oranı Ocak ayına oranla 9 puan artarak yüzde 67’ye kadar çıktı.

Fransızlardaki bu olumsuz ruh halinde Temmuz ayında Nice kentinde yaşanan ve 86 kişinin yaşamını yitirdiği katliam, bir kilise rahibinin DAİŞ çetelerince katli, plajlarda ‘burkini’ adı verilen kadın havuz kıyafetine ilişkin polemikler ve Korsika’daki şiddet olayları etkili oldu.

Ankete göre, Cumhurbaşkanı François Hollande ve Sosyalist Parti (PS) iktidarına olan güven diplere vururken, bizzat PS sempatizanları arasında dahi üçte birlere kadar düştü. PS sempatizanlarının yüzde 58’i hükümetin işsizlikle mücadele politikasına güvenmezken, vergi politikalarına olan güvensizlik yüzde 64’ü buluyor.