G20 birçok konuyu 2017’ye erteledi

Çin’de dün sona eren G20 Zirvesi’nde birçok konu 2017'de Almanya'da gerçekleştirilecek olan zirveye bırakıldı.

Çin’de dün sona eren G20 Zirvesi’nde birçok konuda kararlı bir duruştan ziyade vaatler ön plana çıkarken, oldukça fazla önem atfedilen konuların 2017’de Almanya’nın ev sahipliği yapacağı bir sonraki zirveye bırakılması dikkat çekti.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin ev sahipliği yaptığı zirve sonrasında yayınlanan basın açıklamasında, mülteciler, iklim, ekonomi, petrol fiyatları gibi birçok konuda varılan uzlaşmaya değinildi.

Birçoğu temenni boyutunda olan uzlaşmaya dair açıklamada, özellikle mülteci sorunu konusunda önümüzdeki yıl içinde bir ‘eylem planı’ hazırlanmasına dikkat çekildi. Söz konusu eylem planının 1 Aralık’ta G20 başkanlığını üstlenecek Almanya’nın öncülüğünde hazırlanması planlanıyor.

G20 basın açıklamasında ABD ve Çin’in İklim Anlaşması’nı onayladığı ve birçok diğer ülkenin de onaylamaya hazır olduğu belirtildi. Ancak ne ABD’nin ne de Çin’in kendi saldıkları zararlı gazların azaltılmasına dair kesin bir vaatte bulunmaması eleştiriliyor.

Bu yılki G20 Zirvesi’nde üzerinde durulan konulardan biri de vergi kaçakçılığı ve bunu teşvik eden vergi cennetleri oldu. Sadece gelişmekte olan ülkelerin yıllık 100 milyar dolar zarar etmesine yol açan vergi kaçakçılığında kağıt üzerindeki formalite şirketlerin cirit attığı vergi cennetlerinin rolü biliniyor. Bu ülkelerin yer alacağı bir ‘kara listenin’ de yine Almanya’da düzenlenecek 2017 G20 Zirvesi’ne bırakılması kararlaştırıldı.

Zirvede özellikle Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından öne çıkarılan ekonomik sorunların aşılması için devlet bütçelerinin ne düzeyde kullanılabileceği konusu da tartışılmıştı. Xi, devletlerin ekonomiyi canlandırmak için bütçelerden daha fazla kaynak aktarabileceğini savunmuştu.

Bu yılki zirvenin bir diğer tartışma konularından biri ise uluslararası yatırımlar ve ticaretin önündeki ‘korumacı’ politikaların aşılması oldu. Zirvede, bu ‘korumacı engellerin’ 2018 yılı sonuna kadar aşılması noktasında uzlaşıldı. Son olarak, petrol fiyatlarının belli bir seviyede tutulabilmesi için Suudi Arabistan ve Rusya’nın işbirliğine vurgu yapılırken, henüz petrol üretiminde bir üst sınır belirlenmesi konsunda ise uzlaşmaya varılmış değil.