Google, Facebook ve Twitter’e karşı ‘terörizme destek’ davası başladı

DAİŞ çetelerinin 13 Kasım 2015’te Paris’te yaptığı katliamda yaşamını yitiren ABD’li Nohemi Gonzalez’in ailesi, ‘çetelere materyal desteği sundukları’ suçlamasıyla Facebook, Twitter ve Google’a karşı dava açtığı dava başladı.

Nohemi Gonzalez adlı 23 yaşındaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı üniversite öğrencisi, Paris’teki Le Carillon adlı bardaki saldırıda yaşamını yitirmişti.

Gonzalez’in ABD’nin Oakland eyaletinde yaşayan ailesi, bir federal mahkemeye başvururak ‘çetelere ait sosyal medya hesaplarına müsade ettikleri’ gerekçesiyle yargılanmaları talebinde bulunmuştu.

CBS News’te Haziran ayında yayınlanan dava dilekçesinde, DAİŞ çetelerinin Google, Twitter ve Facebook hesapları sayesinde yayıldıkları ve sosyal ağların desteğiyle tüm dünyadaki saldırıları örgütledikleri savunuluyordu.

Nohemi Gonzalez’in babası Reynaldo Gonzalez, Amerikan sosyal medya devlerinin terörist saldırılar örgütleyen çetelerin propagandalarını ‘ekonomik kazançları uğruna’ engellemediğini söyledi. Ailenin avukatı Keith Altman ise, bu şirketlerin verdiği hizmetleri amaçları uğruna kullanan çetelere karşı yeterince önlem almadıklarının altını çizdi.

ABD yasalarına göre ‘terörist bir örgüte materyal yardımı’ ağır suç olarak kabul edilse de, cezalandırılabilmesi için suçun kişi veya kurumlar tarafından ‘bilinçli’ olarak işlenmesi gerekiyor.