Güney Afrika’da kamyon şoförlerine saldırılarda 200 ölü

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Güney Afrika’da Mart 2018’den bu yana yabancılara yönelik saldırılarda 200’ü aşkın kişinin öldüğünü bildirdi. HRW, yabancı işçilere yönelik korumanın güçlendirilmesini istedi.

HRW, son dönemlerde ekonomik sıkıntılar ve rekor düzeydeki işsizlikten beslenen yabancı düşmanı şiddet dalgasına ilişkin bir rapor yayınladı.

Raporda, Güney Afrikalı kamyoncuların, yabancı şoförlere taş, bıçak, silah ve Molotof kokteylleri ile saldırdığı belirtildi. Rapora göre 200’ü aşkın kişi ölürken, yüzlerce şoför işlerini terk etmek zorunda kaldı.

Güney Afrikalı bir kamyon sahipleri derneği, HRW’ye verdiği bilgide bu yılın Mart ayından bu yana 75 olay yaşandığını belirtti.

HRW’nin Güney Afrika müdürü Dewa Mavhinga Güney Afrika hükümetinin saldırıların faillerini yargı önüne çıkarmaya çağırırken, “Güney Afrikalı yetkililer şiddete karşı ne kamyon şoförlerini koruyor ne de saldırılara karışan kişilere ilişkin güvenilir bir soruşturma yürütüyor” diye tepki gösterdi.

Çalışma Bakanlığı sözcüsü Makhosonke Buthelezi, HRW’nin raporundan haberdar olmadıklarını ancak sorunu incelemek üzere bir bakanlık komitesinin atandığını belirtti. Sözcü, Durban’da kamyon şoförleri ve işverenlerle bir çok toplantı gerçekleştirdiklerini se sözlerine eklerken, “Hükümetin hiçbir şey yapmadığı doğru değil” dedi.

Makhosonke Buthelezi, “İşverenler yabancı kamyon şoförlerini tercih ediyorlar çünkü düşük ücrete uzun saatler boyunca çalışabiliyorlar. Bir sömürme eğilimi var” dedi.